АКТУАЛЬНО

Львів’яни запрошують охочих на семінар «Святвечір з Франком»

Вівторок, 23 січня 2018, 14:20
25 січня 2018 року у Львівському музеї Івана Франка відбудеться науковий семінар «Святвечір з Франком».

До теми Святого вечора Іван Франко звертався неодноразово й у своїй науковій діяльності, як етнограф та фольклорист, досліджуючи народні звичаї, обряди, колядки, і в поетичних творах різного періоду життя.

Як влучно спостеріг франкознавець і директор Музею Івана Франка Богдан Тихолоз, «дух Святого вечора – це альфа й омега Франкової творчості, її початок і кінець. І це твердження має не лише метафоричний, а й цілком буквальний сенс». Бо перші тексти Івана Франка, що збереглися до сьогодні, – це віршовані «задачі домові» дрогобицького гімназійного періоду: «Опись зими» та «Опись Святого Вечора». Останній прижиттєвий цикл поета мав назву «Пісна вечеря…» і скомпонований був як «духова вечеря зі згадок про такі вечері в домі мойого покійного вітця, заможного селянина».

Отож на науковому семінарі говоритимуть про дух Різдва та Святої вечері у творчості та житті українського Мойсея. Науковий керівник семінару – голова вченої ради музею проф. Михайло Гнатюк. Доповідач – франкознавець, директор ЛНЛММ Івана Франка Богдан Тихолоз.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.velychlviv.com

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next