АКТУАЛЬНО

Львів вшанував пам’ять патріарха Любомира

Понеділок, 04 червня 2018, 17:19
У суботу, 2 червня 2018 року, у львівському Будинку органної та камерної музики відбувся незвичайний концерт духовної музики – вечір світлої пам’яті патріарха Любомира кардинала Гузара.

У виконанні хору, оркестру та солістів Заслуженої академічної капели України «Трембіта» звучали духовні твори сучасних композиторів – «Світанкова меса» норвежця Ола Г’єйло та «Реквієм для живих» американця Дена Форреста. Партію органа виконала Надія Величко. Диригент – Сергій Якобчук.

Як вважає головний натхненник і організатор концерту, голова фундації «Андрей» Михайло Перун, гідно вшанувати пам’ять Великої людини, пастиря та морального авторитета українців можна було саме такою музикою, сповненою світла та любові. «Світанкова меса» має канонічний текст: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus та Agnus Dei. Але з музикою Г’єйло ми ніби здійснюємо подорож із небесних сфер на землю. Божественне поєднання вокалу та струнних інструментів полонило вже не одну сцену Європи. А на цьому пам’ятному концерті воно полонило і серця небайдужих львів’ян.

Друга частина концерту, «Реквієм для живих» Дена Форреста – великий п'ятичастинний твір, який приніс світову славу молодому композиторові із США. «Орган, оркестр з перкусією, арфою, флейтою, гобоєм, горном та великий хор із солістами створюють приголомшливе, рухливе, сповнене світла і витонченої краси дійство. Цей твір не для сліз за померлими, він для віри живим», – розповідає пан Михайло.

Кожний, хто був на концерті, відчував не сум за Любомиром, а радше пережив справжній тріумф праведної людини, яку Господь Бог воістину прославив безсмертною пам’яттю.

Особливе духовне слово про світлої пам’яті Блаженнішого Любомира виголосив Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор (Возьняк). У своєму слові владика поринув у спогади багатолітнього знайомства і співслужіння з патріархом, поділився кількома яскравими моментами зустрічей з ним. Наприкінці свого виступу Митрополит висловив упевненість, що всі ми в особі кардинала Гузара маємо сьогодні сильного заступника в небі.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ugcc.lviv.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next