АКТУАЛЬНО

«Люди на Майдані шукають не власної користі, а перспективу кращого життя для своєї країни», - Блаженніший Святослав

Середа, 25 грудня 2013, 18:24
Люди на Майдані маніфестують не для вигоди, а для нової перспективи для України, вважає Блаженіший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ. У Перемишлі ієрарх відповів на запитання щодо теперішньої ситуації від видання «Гость нєдзєльний».

«Думаю, сам факт, що українське суспільство спромоглося на маніфестацію своєї політичної волі, вже є перемогою, - сказав Блаженіший Святослав. - На пострадянському просторі рідкістю є ситуація, що хтось не тільки має гарантії свободи, записані в Конституції та інших правових актах, а й може такий простір свободи собі створити.

Однак, правдою є те, що Майдан не може тривати вічно. Він не замінить також і нормальних інституцій. Зібране на Майдані суспільство висунуло три принципові вимоги і від їх виконання робить залежною свою подальшу тривалість. Люди домагаються звільнення всіх ув’язнених, репресованих за участь у мирній демонстрації на Майдані. Ця вимога, в принципі, вже виконана, хоч проблемою і надалі залишається тиск на прихильників опозиції на робочих місцях, а особливо у ВНЗ. Черговою вимогою є покарання винних за побиття демонстрантів.

На цей момент відомі лише жертви, а немає нікого, хто взяв би на себе відповідальність за вживання сили проти людей. З цим пов’язана вимога відставки Уряду, який відповідальний за ці події. Ця справа належить до компетенції Президента і, може, вона здійснить певні бажані зміни. Врешті, існує вимога підписання асоціації з Європейським Союзом. Існує шанс, оскільки пан Янукович постійно повторює, що не передумав, що договір з Брюсселем повинен бути підписаний, але на дещо інших умовах.

Ідеться про те, що б це не спричинило економічного колапсу і не поглибило вже наявних економічних труднощів у країні. Очевидно, відкритим є питання, як на дальший перебіг подій вплинуть договори, підписані нещодавно з Росією. Сподіваюся, що незабаром ми знатимемо всі їх подробиці і економісти зможуть їх об’єктивно оцінити. Сподіваюсь, що це не перекреслить прагнення України до асоціації з Євросоюзом, а в майбутньому прагнення до повного членства, а Захід перестане сприймати нас лише як пострадянську країну.

У Європі багато говориться про європейські вартості, але я не уявляю собі, щоб сотні тисяч людей виходили там взимку на демонстрацію для їх оборони. Люди на Майдані шукають не власної користі, а перспективу кращого життя для своєї країни і для наступних поколінь, бо розуміють, що євроінтеграція є складним довготривалим процесом».

Католицький Оглядач

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next