АКТУАЛЬНО

Лілія Гриневич: «Несправедливо те, що Церква немає права засновувати навчальні заклади»

П'ятниця, 12 червня 2015, 16:27
Ухвалений Верховною Радою законопроект №1447 стосується можливості заснування релігійними організаціями шкіл. Думаю, несправедливо й неправильно, коли будь-яка приватна особа може засновувати навчальні заклади, а Церква такого права немає.

Прокоментувала Департаменту інформації УГКЦ прийнятий законопроект ВРУ 2 червня 2015 р., за яким  релігійні організації зможуть засновувати навчальні заклади, котрі будуть ліцензуватися і надавати освіту державного стандарту, голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, народний депутат України Лілія Гриневич.

За словами високопосадовці, раніше це пояснювали конституційним принципом відокремленості держави від Церкви. Але таке трактування, на її думку, є прорадянським. «Такий принцип діє і в європейських країнах, однак у них існують успішні мережі загальноосвітніх католицьких шкіл, які надають високоякісну освіту. Особисто я трактую цей принцип відокремленості як те, що держава немає права втручатися у справи Церкви, а Церква – у справи держави. Однак вони можуть між собою співпрацювати. Справа виховання дітей – одна з ймовірних можливостей такої співпраці», – пояснила вона.

Народний депутат переконана, що майбутнє в католицьких закладах освіти є. Однак воно дуже залежить від зусиль Церкви. Натомість держава повинна підтримати такі приватні навчальні заклади, бо приватна освіта в нашій країні надзвичайно дорога, адже влада її не підтримує. «Якщо поглянути на католицькі школи у Західній Європі, які ліцензовані й акредитовані та видають документ про здобуття освіти, то вони мають підтримку держави на кожного учня. Наприклад, в обсязі фінансування зарплати учителів основних предметів. Я дуже сподіваюся, що ми зможемо внести подібну норму до нашого нового ЗУ "Про освіту"», – додала п. Лілія. На її переконання, це дуже підтримає розвиток католицьких шкіл.

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next