АКТУАЛЬНО

Місцеві ініціативи Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» до Дня Конституції в Україні

П'ятниця, 30 червня 2017, 15:14
28 червня жителі України відзначають День Конституції, зокрема 21-шу річницю після її прийняття. Конституція – основний закон, на основі якого будується усе законодавство держави. Комісія УГКЦ «Справедливість і мир» провела низку різноманітних ініціатив з цієї нагоди.

Полтавські ініціативи до Дня Конституції в Харківському екзархаті

У Полтаві, у Центрі реабілітації дітей з органічним ураженням центральної нервової системи, відбувся святковий захід, присвячений Дню Конституції України. Організували свято парохіяни Свято-Троїцького храму УГКЦ у м. Полтава спільно з Комісією УГКЦ «Справедливість і мир».

Захід розпочався Молебнем, під час якого всі молилися за розквіт Української Держави, за подолання воєнного конфлікту, за мир і спокій на українських землях. Після богослужіння о. Максим Кролевський звернувся до присутніх із душпастирським словом.

Священик пояснив значення Дня Конституції в житті кожного українця, окресливши роль християнина в сучасних обставинах будівництва нашої країни: «Кожен із нас, вдивляючись в обличчя нашої Держави, повинен брати активну участь у розбудові нашої Батьківщини, докладаючи багато зусиль».

Згодом молодше покоління полтавських греко-католиків організувало святкову концертну програму для медиків, дітей та їхніх батьків, виконуючи християнські та патріотичні пісні. Опісля парохіяльні діти під керівництвом Тетяни Терешкович, представниці молодіжної спільноти «Українська молодь – Христові»,  провели майстер-клас з плетіння браслетів із синьо-жовтих стрічок.

Просвітницький патріотичний похід у Бучацькій єпархії

У місті Чорткові у День Конституції України, за ініціативи о. Володимира Равлюка, місцевого представника Комісії УГКЦ «Справедливість і мир», було зорганізовано окремий захід у молодіжному колі парохіяльної спільноти.

Оскільки в цей час саме при катедральному соборі Святих верховних апостолів Петра і Павла у Чорткові проводиться літній табір для дітей під назвою «Канікули з Богом», то було вирішено провести для дітей також і окремий патріотично-релігійний день табору, зокрема похід містом із національним прапором України. Цього ж дня таборяни відвідали й національну пам’ятку архітектури – церкву Вознесіння Христового, де спільно помолилися Святу Літургію. Під час проповіді о. Володимир Равлюк звернувся до учасників походу, наголошуючи на важливості виконання закону: як Божого, так і головного державного закону – Конституції України. Також було проведено й дискусію про відповідальне і сумлінне виконання державного закону у відповідності із суспільним вченням Церкви.

Після цього учасники заходу відвідали ще одну місцеву пам’ятку України – Чортківський замок, і на завершення, в цей особливий день для України, 28 червня, на території замку з дітьми склали живий герб України – тризуб. Продовженням заходу було подальше жваве обговорення значення свята, також дискусія із запитаннями та відповідями, пропозиціями щодо подальших ініціатив, які здатні виховувати свідому, відповідальну, активну і патріотичну українську молодь.

Про законність і його прояви у Стрийській єпархії

У місті Городок на Львівщині також відбулася зустріч до Дня Конституції, ініційована Комісією УГКЦ «Справедливість і мир» за підтримки його місцевого представника, настоятеля храму Вознесіння ГНІХ о. Тараса Цікала та о. Павла Шведа.

Учасники заходу спільно обговорювали тематику законності: державної, обумовленої природними законами, духовної. Доповідачем зустрічі був о. Олег Лука, заступник голови Комісії УГКЦ «Справедливість і мир». У контексті сучасних подій, стану українського суспільства і його можливих змін та перспектив учасники шукали спільно відповідей на питання значення закону для суспільного благоустрою, його зловживання та спосіб практичної «законослухняності» у світлі суспільного вчення Церкви.

Окремо розглянули і іншу площину законності, а саме «духовні закони» і їхні принципи дії: самоутвердження, самореалізація і досягнення ефективності дій і результатів через призму «бачення» себе, оточення, обставин і ситуацій, у яких живемо і перебуваємо. Зустріч вже традиційно здійснювалася у тривалій кількагодинній атмосфері діалогу та ділення досвідом. А завершення заходу відкрило перспективу подальших систематичних такого роду зустрічей у колі вірних на актуальні суспільні теми у світлі вчення Церкви.

Бесіда з дітьми до Дня Конституції в Київській архиєпархії

На Київщині відбувся просвітницький захід - «Бесіда з дітьми до Дня Конституції України». Захід організовано з ініціативи Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» та Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ на базі літнього християнського табору для дітей «Великого бажайте! Йосиф Сліпий».

Серед організаторів заходу була представниця Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» Іванна Бедь, а спікером заходу була Злата Бичкова, представник Української соціальної академії, яка розповіла дітям про те, що таке Конституція, яке є її значення і для чого вона потрібна в державі. Для цього дітям було представлено історію її становлення. Також було зосереджено увагу на деяких окремих її статтях, зокрема 1-й, 10-й та 20-й, що, за словами мовця, має знати кожен громадянин, починаючи від раннього віку.

На завершення зустрічі Злата Бичкова провела опитування, з яким таборяни чудово справилися, а також діти заспівали нововивчену «Молитву за Україну». Родзинкою заходу став секрет, що допомагає запам’ятати і ніколи не помилятися щодо авторства національного Гімну України, яким поділилася із дітками представник Української соціальної академії.

Про дотримання закону в Коломийсько-Чернівецькій єпархії

 

У парафії Пресвятої Трійці с. Шепарівці Печеніжинського протопресвітеріату Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ парафіяльна спільнота зібралася, щоб помолитися за мир та спокій у державі і просила Бога благословення, щоб кожен закон, який був чи буде прийнятий, завжди за основу мав Декалог – перший закон, яким Бог потвердив життя людини. У повчальному слові о. Олександр Федоришин, адміністратор парафії і голова єпархіальної Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» акцентував увагу присутніх на тому, що після отримання заповідей Божих на горі Синай людина зрозуміла, що недотримання закону – це відкидання із свого життя Законодавця і нехтування Його довірою до своїх людей.

 

«Сьогодні існує небезпека, що з нашої Конституції можуть викинути його моральну складову і викривити давно усталені поняття. На цій молитві просімо, що жоден закон у нашій державі не був дисонансним до Божого закону, а завжди допомагав усім виплекати в собі певні християнські засади та переконання. Дякуймо Богові за всіх, що потрудилися над створення нашої Конституції, і молімося, щоб і надалі були особи, які готові захищати її від різних наступів», – зазначив місцевий представник Комісії.

 

На завершення всі присутні в храмі помолилися Молебень до Ісуса Христа, щоб любов та мир запанували у нашій державі і у серці кожного українця.

Про значення Конституції в Луцькому екзархаті

У переддень Дня Конституції України місцевий представник Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» у Луцькому екзархаті о. Роман Бобесюк у колі вірних парохії храму Вознесіння Господнього в місті Дубно виголосив слово про значення Конституції для християнина.

Основний Закон держави концентрує увагу кожного громадянина України на Коституції. Небайдужість до добробуту особистого і спільного вимагає від християнина активної участі в суспільному житті. Саме з цією метою й спрямовувався заклик о. Романа Бобесюка до парохіян як щодо глибшого пізнання закону державного і у світлі суспільного вчення Церкви, так і до того, щоб знати та реалізовувати власні права та обов′язки у суспільстві.

Про цінність Конституції у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії

З нагоди Дня Конституції також у парафії Всіх святих українського народу у Тернополі було відслужено Святу Літургію. Під час молитви о. Роман Чубара, представник Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» виголосив проповідь про важливість знання та розуміння цього закону для нашої демократичної України.

Священик також підкреслив, що важливо пам’ятати: головною цінністю Конституції є людина та народ.

Після Святої Літургії відбулася зустріч із молодіжною християнською спільнотою на тему: «Конституція і християнин». Під час зустрічі молодь активно долучалася до обговорення цієї теми, оскільки багато хто вже ознайомлений із текстом Конституції. Християнин, який називає себе громадянином своєї держави, патріотом, але нехтує законами держави і не є активним у громадському житті – не має правдивої любові до своєї Батьківщини. На завершення зустрічі всі присутні мали змогу створити закони для своєї спільноти.

Про відповідність до «закону» у Львівській архиєпархії

При парохії Зіслання Святого Духа у с. Наварія Львівської архиєпархії УГКЦ о. Олег Лука, заступник голови Комісії УГКЦ «Справедливість і мир», 27 червня виголосив Слово до Дня Конституції.

Посилаючись на Заклик Комісії УГКЦ «Справедливість і мир», його представник зазначив: «Старозавітній Закон Божий надавав можливість як людині, так і спільноті людей, усьому народові перебувати в площині і межах «безпеки» і можливості кращого теперішнього і майбутнього під покровительством Божим. Новозавітній Христовий постулат «любові до Бога і ближнього» наповнює цей закон новизною та «революційним» духом беззаперечного розвитку і суттєвих змін у напрямку благоустрою, особистого та спільного блага, де підвалиною слугує законодавча справедливість як не кінцева, але необхідна передумова вищого «апогею» – любові поміж людьми і Богом».

Як приклад подвижництва і любові до Церкви, до свого народу і краю, о. Олег Лука назвав особу блаженного священномученика Миколая Чарнецього, якого Церква цього дня молитовно згадувала. Приклад його освіти в поєднанні із служінням є і для сучасних віруючих громадян взірцем для наслідування. Бо й справді, коли в житті християнина його громадянська позиція, виконання ним законів відповідають «закону» діл Ісуса Христа, щоб «доповнити, а не усунути» закон, щоб сприяти і виконувати, а не ігнорувати та порушувати, тоді  така особа безперечно буде на ділі «Світлом для світу» та «Сіллю землі»!

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next