АКТУАЛЬНО

«Міжнародний день боротьби з рабством має на меті пригадати, що людське життя і свобода – це найважливіша цінність», – о. Роман Сиротич, синкел соціального служіння Київської архиєпархії

Середа, 02 грудня 2020, 16:27
«2 грудня світ відзначає Міжнародний день боротьби з рабством. Дата обрана не випадково. Саме 2 грудня 1949 року Генеральна асамблея ООН прийняла Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією людей третіми особами. Для України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року. «Карітас-Київ» проводить інформаційно-просвітницькі, консультаційні заходи», - повідомляє о. Роман Сиротич, синкел соціального служіння Київської архиєпархії.

Метою цього Дня є викорінення таких форм торгівлі людьми, як трудова експлуатація, сексуальна експлуатація, примусове жебрацтво, примусова дитяча праця, примусовий шлюб, продаж наречених, продаж дітей, використання людини в збройних конфліктах та злочинній діяльності, вилучення органів та інші.

«Проблема торгівлі людьми є проблемою всіх країн. Нині у світі понад 21 мільйон людей є жертвами торгівлі людьми. За  даними Міжнародної організації з міграції,  з 1991 року 260 000 українців постраждали від торгівлі людьми. Україна є однією з основних країн походження сучасних рабів в Європі. Українців експлуатують як і в Україні, так і за кордоном. Основною країною призначення є Росія, на другому місці – Польща. Торгівля людьми та експлуатація доведених до відчаю людей – загрози, що зростають в умовах економічної кризи та збройного конфлікту. Важка економічна ситуація багатьох українців, зокрема внутрішньо переміщених осіб, робить їх більш схильними приймати будь-які пропозиції працевлаштування», - говорить Ірина Бойко, юристка БФ «Карітас-Київ». 

Щороку примусова праця приносить злочинцям близько 150 мільярдів доларів. Цей злочинний тіньовий бізнес і є торгівлею людьми. Рабська праця використовується в будівництві та промисловості, риболовецькій галузі та сільському господарстві... До ХХ століття раби здебільшого використовувалися як домашня прислуга. Проте з кожним роком усе винахідливіше злочинці експлуатують людей.

Самостійно людина може навіть не усвідомлювати, що вона потрапила до тенет торгівців людьми, у більшості випадків вона не може відмовити у виконанні послуги/домовленості (пропозиції роботи, перевезення вантажу та ін.) або втекти через погрози, насильство, примус, зловживання владою або обман. Людину можуть навіть фізично викрасти з метою подальшого використання / експлуатації.

Людське життя – це найважливіша цінність, це безцінний дар, який не повинен бути порушений іншими людьми. У работоргівлі завжди порушуються права людини: право на життя, вільний вибір проживання та пересування, право на оплачувану працю, вільний вибір проживання та ін.

«З метою підвищення обізнаності населення про форми сучасного рабства, намагання застереження потрапляння в торгівлю людьми та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми Консультаційний центр з протидії торгівлі людьми БО «БФ «Карітас-Київ» з 2016 року проводить різні інформаційно-просвітницькі, консультаційні заходи, адже впевнений, що світ без рабства можливий! Світ де життя людини безцінне, де найбільшу вагу мають справедливість, людська гідність та свобода!» - повідомляє о. Роман Сиротич, директор «Карітас-Київ».

Пресслужба «Карітас-Київ»


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next