АКТУАЛЬНО

«Маленький Люрд» у с. Свершківці

П'ятниця, 23 серпня 2013, 14:15
20 серпня 2013 року в с. Свершківці Товстеньського деканату Бучацької єпархії відбулося посвячення каплиці Матері Божої Люрдської на честь 1025-річчя Хрещення Русі-України і Року віри у родинному домі о.Михайла Романюка, пароха катедрального собору Святого Володимира Великого в Парижі.

Посвячення здійснили владика Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький, та  владика Борис (Ґудзяк), Єпарх Паризький,  разом зі священиками ближніх парафій.

Після освячення каплиці духовенство разом з вірними помолилися Молебень до Божої Матері.

Владика Дмитро  подякував владиці Борису(Ґудзяку) за приїзд, а о. Михайлу Романюку за сприяння в побудові каплиці. Зокрема владика сказав: «Ця чудова композиція Люрдської Богоматері  і джерела гарно виглядає і прикрашає ваше село. Але вона  не тільки виконує функцію прикраси,  а й має велике  духовне значення. Ми поклоняємося тим, хто є зображений тут. Через молитви і вашу віру тут  Господь Бог буде зсилати свої ласки і  захист  тим, хто до Нього звертається через Його Матір. Ці фігурки мають також і захоронне значення.  Це є традиція нашого українського народу, де б на були наші  українці  - вони завжди  ставлять придорожні хрести, фігури, ікони, виражаючи тим свою віру. Нехай ваше село черпає ласку Божу, мир і Божу благодать у молитві до Богородиці». 

Наприкінці владика Борис (Ґудзяк) також висловив  свої враження щодо посвяти каплиці:

«Відколи я вперше приїхав на постійне проживання до України, мене вражає віра нашого народу, як її зберігали в дуже непростий радянський час: ці ритми дня, жести, орієнтацію. Глибоко зворушує цей спосіб віри - каплички, ікони, чування, прощі ... Дорога від вашого села до Люрда була непроста,  вона була встелена материнською, родинною молитвою, Покровом Богородиці, автентичністю українського села. Сьогодні інтернет, комп'ютер є дуже далекий від простоти цієї води, що витікає тут, з-під стіп Богородиці. Важливо, щоб ці прекрасні хвилини сьогодні відчули тут присутні діти. Бажаю, щоб ви наважилися бути свідками Христа, щоб ви наважилися віддати Богові все своє життя, чи в сімейному, чи в монашому житті. Париж, Люрд, Володимирівські води Хрещення - все це жертва. Дякую Вам за вашу вірність і плідність».

У своєму слові о. Михайло Романюк висловив вдячність обом владикам, які, незважаючи на зайнятість, приїхали до маленького  села Свершківці, молилися та спілкувалися з простими мирянами.

фото

Прес-служба Бучацької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next