АКТУАЛЬНО

Марія Горяча стала першим визнаним МОН доктором наук з богослов'я в Україні

Вівторок, 13 грудня 2016, 12:44
У Міносвіти відбулися чергові засідання комісій з державного визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання, виданих вищими духовними навчальними закладами. Комісія МОН з державного визнання наукових ступенів та вчених звань визнала диплом доктора богословських наук викладачки ФБФ Марії Горячої, виданий Лювенським Католицьким Університетом, Бельгія.

«Вперше в історії Міносвіти визнало зокордонний диплом доктора богословських наук, - зазначає декан ФБФ о. Роман Завійський, - зі створенням Комісії змінились парадигма і підхід до визнання наукових ступенів з богослов’я здобутих закордоном. В минулому докторські ступені богослови були змушені нострифіковувати в українські кандидатські, причому в суміжні гуманітарні спеціальності: релігієзнавство, філософію або історію. З виділенням богослов'я окрему галузь знань і спеціальність, тепер з'явилася реальна можливість визнавати здобуті на заході докторські ступені саме з богослов'я чи то на рівні phd чи доктора наук».

Нагадаємо, що Закон України «Про вищу освіту» № 1556-VII, прийнятий у липні 2014 року у новій редакції, передбачає виділення «Богослов’я» в окрему галузь знань. Також закріплено можливість проходження вищими духовними навчальними закладами процедури ліцензування та акредитації освітньої програми за спеціальністю «Богослов’я», створення та діяльності аспірантури, докторантури, спеціалізованої вченої ради за галуззю знань «Богослов’я».

Кабінет Міністрів України постановою від 19.08.2015 року №652 затвердив Порядок державного визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання, виданих вищими духовними навчальними закладами. Після цього у липні 2016 року Міносвіти утворило Комісію з державного визнання документів про вищу духовну освіту та затвердило склад Комісії з державного визнання документів про наукові ступені та вчені звання.

Випускниця УКУ Марія Горяча захистила докторську дисертацію з богослов’я у Лювенському католицькому університеті (Бельгія). Захист роботи на тему  «Подорож у серці: Динамічна антропологія Псевдо-Макарія» («The Journey within the Heart: The Dynamic Anthropology of Pseudo–Macarius») відбувся 16 лютого 2012 року в Лювені. Керівником роботи був професор д-р Йоган Лєманс (Johan Leemans).

У своїй  дисертації випускниця філософсько-богословського факультету УКУ Марія Горяча аналізувала богословські ідеї макарієвого корпусу, до складу якого входять духовні гомілії невідомого автора (якого серед науковців прийнято називати Псевдо-Макарієм) з кінця IV століття. Дисертантка досліджувала погляди Псевдо-Макарія на покликання людини та на шляхи осягнення цієї цілі у світлі Божого плану спасіння.
Марія Горяча висвітлила і опрацювала у своїй праці різні аспекти вчення цього автора, зокрема протологію, гаматрологію, христологію, сотеріологію, пневматологію, аскетизм та есхатологію. Міжнародна екзаменаційна комісія на чолі з проф. Д-ром Раймундом Бірінґером (Reimund Bieringer, Католицький університет Лювену, Бельгія) високо оцінила роботу випусникці УКУ. До складу екзаменаційної комісії входили професори з Богословської школи святого Івана (США), Кембріджського університету (Великобританія) та Лювенського католицького університету (Бельгія).

Прес-служба УКУ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next