АКТУАЛЬНО

Майбутня концепція порозуміння не повинна загрожувати ідентичності жодної з Церков. Коментар щодо ініціативи Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ

Середа, 08 квітня 2015, 14:38
1 квітня 2015 р. в Свято-Дмитрівському катехитично-пастирському центрі м. Харкова відбувся XXV Єпархіальний собор Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, на якому, зокрема, було ухвалено «звернутися до Блаженнішого Патріарха Святослава і Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви з проханням про братні поради щодо досягнення євхаристійного спілкування та адміністративної єдності Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви з Українською Греко-Католицькою Церквою як із спадкоємицею київської традиції».

Українська Греко-Католицька Церква, як канонічна спадкоємниця київської традиції, вітає вищезгадану ініціативу православного духовенства Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ та його бажання відновлення єдності Христової Церкви і намагатиметься вповні сприяти розвиткові цих екуменічних починань, особливо в середовищі українського християнства.

При цьому відразу слід наголосити, що відновлення повноти сопричастя не може означати ні підпорядкування однієї конфесії іншій, ні її поглинання: радше ідеться про прийняття всіх дарів, якими Господь обдарував кожного, щоб показати всьому світові велике таїнство спасіння, здійснене Христом-Спасителем. Таке сопричастя є найвищим виявом єдності між християнами.

Дотримуючись позиції невтручання у внутрішньоправославні справи, УГКЦ у своїй міжцерковній діяльності намагається підтримувати контакти та провадити діалог з усіма українськими юрисдикціями. Природно, що ця Ухвала Єпархіального собору Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ з «проханням про братні поради щодо досягнення євхаристійного спілкування та адміністративної єдності» не залишиться поза увагою Синоду Єпископів УГКЦ, який переконаний, що майбутня концепція порозуміння не повинна загрожувати ідентичності жодної з Церков.

Немає сумніву, що сьогодні Господь через свого Святого Духа, який є Духом єдності і сопричастя, надихнув священиків та мирян Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви шукати та бажати сопричастя між Церквами Київської традиції. Надіємося, що Святий Дух, який діє всюди та все собою наповняє, допоможе нам спільно шукати тих стежок, котрі приведуть усіх спадкоємців київської духовної традиції до єдності в одній Христовій Церкві.

о. Ігор Шабан,
голова Комісії УГКЦ сприяння єдності християн

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next