АКТУАЛЬНО

Медичні працівники проведуть Всеукраїнську прощу до храму Святого Пантелеймона (XII ст.)

Середа, 18 вересня 2013, 13:30
28 вересня 2013 року відбудеться І Всеукраїнська проща медичних працівників до храму Святого Пантелеймона, що в селі Шевченкове Галицького району Івано-Франківської області. Про це напередодні 1 вересня повідомив медичний капелан о. Володимир Мощич, голова Комісії у справах душпастирства охорони здоров'я Львівської архиєпархії УГКЦ.

У рамках Всеукраїнської прощі медичних працівників запланована Архиєрейська Божественна Літургія, розважання на такі духовно-етичні теми, як: значення Святих Тайн для хворого, біблійне розуміння хвороби та гідність людської особи.

Крім цього, під час зустрічі порушать ряд питань та проблем у медичному капеланстві.

Детальнішу інформацію про прощу можна дізнатися тут.

http://zdorovia.ugcc.org.ua

ДОВІДКА:

Неперевершеною і найхарактернішою пам’яткою архітектури княжого Галича кінця ХІІ ст., що збереглася до наших часів, є храм Святого Пантелеймона. Він розташований за три кілометри від сучасного міста, на Виноградній горі Залуквянської височини в селі Шевченкове, недалеко від того місця, де Лімниця впадає в Дністер.

Будівництво храму було закінчено 1194 року Фундатором був галицько-волинський князь Роман Мстиславич, який на честь свого діда, київського князя Ізяслава (християнське ім’я якого Пантелеймон), збудував цю церкву.

З другої половини ХІІ ст. тут був осідок єпископів Київської митрополії, а пізніше (з 1304) – Галицької. Після захоплення Галичини Польщею церква була переосвячена в катедральний собор для католицького архиєпископства (приблизно в 1344). Тоді одержала назву костел Святого Станіслава. Після перенесення архиєпископства з Галича до Львова храм став занепадати й у 1595 році король Сигізмунд ІІІ передав його у власність монастирю Ордену св. Франциска в Галичі.

Пам’ятка зазнавала неодноразових значних пошкоджень, але найбільшої – під час гарматного обстрілу 1915 року.

У ХХ ст. храм неодноразово реставрували. Остання реконструкція закінчилася в 1998 р. Сьогодні це діючий греко-католицький храм, екстер’єр та інтер’єр якого наближено до первісного вигляду.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next