АКТУАЛЬНО

«Медик запитала, чи потрібна Україні допомога, моя відповідь була "так"», – о. Марко Семеген в ефірі телеканалу «TV 2000»

Середа, 09 березня 2022, 14:03
Наша діяльність зародилася від звичайного заклику Інституту солідарної медицини, а зокрема від лікарки Ерколі в перші дні війни, яка мені написала через Відділ у справах мігрантів Римської дієцезії. Медик запитала, чи потрібна Україні допомога, моя відповідь була "так".

Про це розповів о. Марко Семеген, голова релігійного товариства «Свята Софія», 8 березня в ефірі ранкової програми на італійському телеканалі «TV 2000». Отець Марко розповів про ситуацію в Україні та про збір гуманітарної допомоги при соборі Святої Софії в Римі.

Розповідаючи про зародження Центру збору гуманітарної допомоги при соборі Святої Софії в Римі, його ректор додав, що така ініціатива почала свою діяльність напередодні суботи, саме тоді, коли відправляють в Україну автобуси з передачами. «Ми вирішили негайно щось відправляти, адже вже ширилися новини про перших біженців, які наближалися до кордонів Західної України з регіонів, де була війна. Тож ми почали розсилати через WhatsApp перелік необхідних речей, які, на наш погляд, були необхідними. Згодом через соцмережі наші повідомлення поширилися в різні римські групи і по всій Італії», – продовжив він.

За словами священника, війна  розпочалася не позавчора, а в 2014 році, тільки тоді вона мала географію лише Сходу країни: «Коли розпочалася російська агресія проти України, ми були шоковані й заскочені, бо не очікували цього. Ми повинні продовжувати молитися і бути солідарними».

Збір гуманітарної допомоги при соборі Святої Софії продовжується і її доставка відбувається як до кордону між Польщею та Україною, так і туди, де це можливо, безпосередньо в Україну (Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ). Звідти вона розподіляється далі. «Я ще раз прагну подякувати усім – парафіям і асоціаціям, а також всім італійцям, які нам допомагають. Ми не почуваємося одинокими і відчуваємо радість, шо нам відповіли на наш заклик», – подякував він.

Організатори збору постійно контактують із Карітасом в Україні, який провадить різного роду волонтаріат і дбає про доставку гуманітарної допомоги в Центральну і Східну Україну. У розмові о. Марко згадав про нещодавній візит до собору Президента Італії Серджо Маттарелли: «Це було непередбачувано для нас, адже коли приходить батько нації, то з ним присутній його народ. Його візит став величезною підтримкою італійського народу не лише для нашої церковної спільноти Святої Софії, а й усього українського народу в Італії».

Пресслужба релігійного товариства «Свята Софія»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next