АКТУАЛЬНО

Мережа екореферентів Івано-Франківської архиєпархії готувалася до Великопісної екоініціативи

Середа, 06 березня 2019, 14:30
5 березня 2019 року в начальному корпусі Івано-Франківської архієпархії в рамках підготовки до Великопісної екологічної ініціативи відбулися збори деканальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології Івано-Франківської архиєпархії.

Після спільної молитви до присутніх звернувся очільник Екобюро д-р Володимир Шеремета, який передав подяку й високу оцінку діяльності Бюро УГКЦ з питань екології Синодом Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та особисто подякував деканальним екореферентам за їх служіння на екологічній ниві, наголосивши на його актуальності та важливості в контексті місії Церкви.

Пан Володимир висловив сподівання, що це командне служіння стане ще більш дієвим у час Великопісної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння», а також представив Великопісне послання Святішого Отця на 2019 рік, котре сфокусоване на гріху, що вніс дисгармонію у Богом створений світ, та необхідності навернення, результатом якого має стати якісно нова в Христі поведінка людини до всього Божого створіння. 

Координатор деканальної мережі о. Михайло Дзуль коротко підсумував діяльність за 2018 рік і представив основний інструментарій, який є в арсеналі Церкви і може послужити поштовхом до плекання екологічної свідомості вірних, розкаяння та навернення. Насамперед це молитва за збереження створіння, проголошення правди про те, що з любові до людини Бог створив цей світ і доручив їй «порати і доглядати», а також практичні дії для преображення створіння.

Зокрема, о. Михайло зазначив, що в цей весняний час варто звернути увагу вірних на такі шкідливі практики, як зривання первоцвітів, спалювання залишків рослинності, кронування дерев (топінг), використання церковної пластикової атрибутики. «Часто люди роблять ці дії в добрій вірі, не усвідомлюючи шкоди для себе і довкілля. Наше завдання – привідкрити цю завісу і показати, що такі речі є шкідливими і навіть гріховними», – наголосив екореферент.

Далі до деканальних референтів звернувся о. Олег Кобель, референт Екобюро Стрийської єпархії, котрий представив присутнім авторську екоказку «Їжачок-рятівничок». У своїй презентації о. Олег основну увагу зосередив на тому, як можна за допомогою казочок доносити фундаментальні принципи екологічного вчення Церкви до найменших її членів та їхніх батьків. Також о. Олег закликав місцевих референтів бути активними у всесвітній мережі, поширювати Слово Боже та вчення Церкви за допомогою сучасних методів комунікацій.

Того ж дня о. Олег провів презентацію казочки для учнів 3-4-х класів Католицької школи, де в ігровий, доступний для дітей спосіб, передав зміст казочки, поставив контрольні запитання і дав діткам практичні поради як мають поводитися юні захисники природи, коли стають свідками спалювання сухої трави.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next