АКТУАЛЬНО

«Ми боляче переживаємо поділ єдиної Київської Церкви, народженої від Володимирового Хрещення», – Глава УГКЦ для італійського видання «Il Regno»

Неділя, 22 липня 2012, 00:57
«Я відкритий до діалогу, а навіть більше – вважаю, що повинен відбутися процес примирення з РПЦ. Маємо історичні рани, які можуть бути зцілені лише завдяки процесові, в якому братимуть участь усі церковні інституції. Я хотів започаткувати цей шлях і сподіваюся, що з боку РПЦ буде така ж відкритість», – сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, в інтерв’ю для італійського видання «Il Regno».
«Я відкритий до діалогу, а навіть більше – вважаю, що повинен відбутися процес примирення з РПЦ. Маємо історичні рани, які можуть бути зцілені лише завдяки процесові, в якому братимуть участь усі церковні інституції. Я хотів започаткувати цей шлях і сподіваюся, що з боку РПЦ буде така ж відкритість», – сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, в інтерв’ю для італійського видання «Il Regno». Відповідаючи на запитання журналіста про те, чи є певні кроки до діалогу із представниками РПЦ після того, як митрополит Іларіон (Алфєєв), голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ, написав листа Главі УГКЦ із пропозицією тіснішої співпраці, Блаженніший Святослав відповів, що було листування, але поки що не відбулося зустрічі. «Ми ще не розпочали серйозного діалогу щодо проблем, які існують», – зазначив Предстоятель УГКЦ. «Упродовж останніх 20 років постійно повторюється та сама теза: нас вважають перешкодою до зустрічі між Московським Патріархом і Римським Папою. Однак дотепер нам ніколи не вдалося безпосередньо з РПЦ серйозно обговорити питання історичної правди і душпастирської ситуації. Залишається зробити ще так багато!» – констатував Блаженніший Святослав. На його думку, діалог повинен відбуватися передовсім в Україні. «Природно, щоб моїм співрозмовником був Блаженніший Володимир (Сабодан), Митрополит УПЦ в єдності з МП», – зазначив Глава УГКЦ. Він пояснив, що з цією Церквою УГКЦ має пасторальну, соціальну і екуменічну спільність. Тому, вважає Блаженніший Святослав, якщо УПЦ вестиме діалог безпосередньо із УГКЦ, без зовнішнього втручання, то цей діалог може бути позитивним і конструктивним. «Ми боляче переживаємо поділ єдиної Київської Церкви, народженої від Володимирового Хрещення, не лише між католиками і православними, але і між самими православними, – продовжує Предстоятель УГКЦ. – Не може бути кроку вперед до єдності, якщо її не плекають всі ті, що є спадкоємцями Володимирового Хрещення і єдиної Київської Церкви». У розмові він згадав і про те, що коли Блаженніший Любомир проголосив повернення осідку УГКЦ зі Львова до Києва, то у своєму посланні з цієї нагоди до вірних УГКЦ «Один Божий народ у краї на Київських горах» він висловив своє бачення побудови єдиної Церкви, переходячи від конфесійного ексклюзивізму до конфесійного сопричастя. «Я хочу сказати, що поділяю таке бачення Блаженнішого Любомира єдності Київської Церкви. Тому намагаюся залікувати пережиті рани і побудувати один храм для одного народу, як це було на початку, коли в 988 році була одна Київська Церква – донька Константинопольської Церкви у сопричасті із Римом», – сказав Глава УГКЦ в інтерв’ю для італійського видання «Il Regno».  

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next