АКТУАЛЬНО

«Ми боремося для того, щоб зі зброї робити ікони, а не ікони перетворювати на зброю», - у Філадельфії відкрилася унікальна виставка ікон

Понеділок, 03 червня 2019, 14:20
2 червня в катедрі Непорочного Зачаття у Філадельфії відкрилася виставка «Ікони на ящиках від набоїв», яку представили художник Олександр Клименко, який разом з дружиною малює ікони, що вже п’ять років підтримують Перший добровольчий мобільний шпиталь імені Миколи Пирогова та засновник цього шпиталю Геннадій Друзенко.

Геннадій розповів про історію створення та діяльність госпіталю, лікарі якого лікують не лише військових, але також цивільних, що мешкають у так званій сірій зоні, де доступ до медичних закладів обмежений. «Наш госпіталь зшиває країну, бо ми допомагаємо усім, і в нас працюють медичні працівники з усіх куточків країни. Ми зшиваємо Україну добром». Через лікарів госпіталю пройшли десятки тисяч пацієнтів.  

«Війна, біда виявили у нашому народі те, про що ми не здогадувалися – глибоку здатність до самопожертви, яку показав волонтерський рух», - наголосив Геннадій Друзенко. За його словами, ікона на ящиках від боєприпасів є важливим засобом комунікації про війну, від якої всі втомилися та має глибоке символічне значення – перемогу життя над смертю.

«Те, що несло смерть, тепер показує життя – те, за що і бореться Україна», – підсумував він.

Глибше цю ідею пояснив автор більшості робіт – художник Олександр Клименко.

«Ікона – це пасхальна реальність. Бог воплотився, щоб перемогти смерть. Ікони на ящиках від набоїв  – це перемога життя над смертю. Ми хочемо сказати: «Так, в Україні смерть, війна, вбивають, але Господь переміг смерть». Найбільше багатство цього проекту – це саме пасхальна перемога», – підкреслив він. Проте, зауваживши, що у проекті не лише певний постмодерний символізм, адже в польовому госпіталі, який підтримують на кошти з продажу ікон, лікарі реально рятують життя. Олександр також наголосив, що вважає військових, які передають йому ящики з-під набоїв просто з лінії фронту, своїми співавторами та захоплюється їхньою відвагою та відданістю.

Ці ящики є свідками війни і допомагають комунікувати про війну, про смерть, дозволяють навіть українцям виходити з віртуального досвід війни, усвідомити, що це не комп’ютерна гра, що наша війна – це реальність. Як і ікона є реальністю.

«Ми боремося для того, щоб зі зброї робити ікони, а не ікони перетворювати на зброю».

Виставка відкрилася в рамках тижня молитви, святкування, єдності та місії, що супроводжує початок архиєпископського служіння владики Бориса Ґудзяка, інтронізацію якого 4 червня здійснить Глава і Отець УГКЦ Святослав Шевчук.

Фото: владика Андрій Рабій і Тереза Сівак
Новина: Мар'яна Карапінка


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next