АКТУАЛЬНО

«Ми переповнені новизною та убогі спогадами», ‒ Папа Франциск

Понеділок, 19 червня 2017, 14:18
Пам'ять ‒ ця унікальна здібність, дана нам Господом, сьогодні ослаблена. Серед поспіху, в який ми занурені, чимало людей та фактів, здається, пролітають повз нас. Із поспіхом перегортаємо сторінки, ми переповнені новизною та убогі спогадами. Так згоряють згадки, я якщо ми живемо миттю, виникає загроза залишатися при поверховому, серед потоку того, що діється, не вдаючись у глибінь, не шукаючи суті, яка пригадує нам про те, ким ми є і куди прямуємо. Тоді зовнішнє життя стає роздробленим, а внутрішнє – інертним.

Про це сказав Папа Франциск у проповіді, яку він виголосив під час Святої Меси з нагоди урочистості Найсвятіших Христових Тіла і Крові. Богослужіння відбулося ввечері 18 червня 2017 року на площі перед Папською базилікою святого Івана на Латерані.

«Пам’ятати є суттєвим для віри, як вода для рослини», – сказав Святіший Отець, додаючи, що пам’ять є важливою, оскільки дає нам змогу «перебувати в любові», зберігаючи у своєму серці й не забуваючи, «хто нас любить і кого ми покликані любити».

Проповідник пояснив, що Господь приходить «відвідати нас», стаючи «скромною поживою», яка «зцілює нашу пам’ять любов’ю», адже Пресвята Євхаристія – це «меморіал Божої любові», в якому чинимо спомин Його страстей. І це не є «абстрактний, холодний та поверховий спомин», але «живий і відрадний». У Пресвятій Євхаристії присутній «ввесь смак Ісусових слів і жестів, смак Його Пасхи, свіжість Його Духа». Тож коли її приймаємо, «в нашому серці викарбовується впевненість у тому, що Він нас любить».

«Таким чином, Пресвята Євхаристія формує в нас вдячну пам’ять, щоб ми могли визнати себе улюбленими й нагодованими дітьми Небесного Отця; вільну пам’ять, тому що Ісусова любов, Його прощення, оздоровляє рани минулого та умиротворяє спогади про зазнані та завдані кривди; терпеливу пам’ять, адже серед труднощів знаємо, що Ісусів Дух перебуває з нами», – наголосив Святіший Отець.

Папа зазначив, що «Пресвята Євхаристія підбадьорює нас: навіть серед найбільших перешкод на своїй дорозі ми не самі, Господь не забуває про нас і щоразу, коли вдаємося до Нього, живить нас любов’ю».

 

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами uk.radiovaticana.va

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next