АКТУАЛЬНО

«Ми повинні повернутися до єдиної Київської Церкви не на підставі політики, а на підставі релігії», – Блаженніший Любомир (Гузар)

Неділя, 22 квітня 2012, 21:11
«Якщо ми говоримо про одну Церкву Київської традиції, яка, на жаль, у своїй історії розкололася на чотири, ми повинні повернути це назад не на підставі політики, а на підставі релігії, нашого ставлення до Бога. Саме на таких засадах ми повинні працювати і на тому повернути ту єдність, якою втішалася Київська Церква тисячу років тому».
«Якщо ми говоримо про одну Церкву Київської традиції, яка, на жаль, у своїй історії розкололася на чотири, ми повинні повернути це назад не на підставі політики, а на підставі релігії, нашого ставлення до Бога. Саме на таких засадах ми повинні працювати і на тому повернути ту єдність, якою втішалася Київська Церква тисячу років тому». Про це колишній Глава УГКЦ Блаженніший Любомир (Гузар) сказав в ефірі ток-шоу «Шустер LIVE» (дивитися цю програму на ugcc.tv), відповідаючи на запитання, чи потрібна Україні єдина помісна Церква чи єдина Православна Церква Московського патріархату з центром у Москві? За його словами, було багато різних заходів, аби за допомогою політики осягнути певні ефекти в церковному житті, «та ми можемо сказати, що багато з того втручання в церковне життя, яке ми переживаємо, є на підставі політики». «Саме тому політику треба залишити збоку, – каже він. – Ми не повинні дивитися забагато на політичні аспекти, бо це нам нічого не дасть. Ми мусимо бути собою – Церквою, тоді сама єдність у Церкві стане зрозумілою, не треба буде, щоб нас хтось підганяв. Ми мусимо сказати собі, що Церква повинна бути одна. І таку Церкву ми хочемо за всяку ціну оживити». На думку Блаженнішого Любомира, хтось може дивитися на Церкву суто національними категоріями, але Церква є одна, Христова, яка є матір’ю для цього народу, яка живе з цим народом, але вона є Христова Церква. «Вона є близька до кожного члена, як мама до кожної дитини, але водночас Церква має бути вселенською, єдиною, бо Ісус Христос не створював стільки помісних Церков. І тому, на мою думку, «рускій мір» – це гарна політична структура, яку вигадали, бо вона корисна й наче вірогідно виправдовує певні поняття, що це все є одне. І це «одне» служить суто політичним цілям. Я не надаю цьому уваги, бо не бачу для такого жодних підстав. Так, може, це дуже добре для російського народу, ми б хотіли, щоб Церква в Росії розвивалася якнайкраще, але це є Церква в Росії для росіян, а ми дуже хочемо мати Церкву в Україні, яка була б близька українському народу», – переконаний Блаженніший Любомир.  

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next