АКТУАЛЬНО

«Ми також хочемо шукати діалог з нашими православними братами та допомогти нашій Київській Церкві», - о. Ігор Шабан

Вівторок, 23 жовтня 2018, 20:53
Нещодавно в Києві відбулася міжнародна конференція «Стратегії примирення. Роль Церков в Україні», під час якої представники різних конфесій з України, Польщі, Білорусі та Німеччини обговорювали можливості та шляхи примирення між Церквами. Серед учасників заходу були численні представники та духовенство Церков і релігійних громад України, міжнародних організацій, посольств та широкої громадськості.

На початку роботи форуму з вітальним словом виступив владика Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, який передав вітання від Святішого Отця, Папи Франциска та зазначив, що «Католицька Церква бажає добра усім націям та усім Церквам у будь-якій частині світу».

Вітальне слово від імені Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава озвучив голова Комісії УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин о. Ігор Шабан. У вітальному слові було зазначено, що «тема торкається важливих та істотних справ у процесі майбутнього розвитку європейської України, розвинутої і справжньої демократичної держави європейського зразка, де важливою є повноцінна свобода всіх релігій і запорука вільного розвитку всіх без винятку народів, що живуть в Україні».

«Ми, як Церква, обстоюємо проект побудови нашої держави на засадах захисту та поваги до людської гідності, спільного блага та солідарності. Ми також хочемо шукати діалог з нашими православними братами та допомогти нашій Київській Церкві відкрити свою вселенськість, плекаючи у своєму у серці прощення та примирення», - зазначив о. Ігор Шабан.

Після цього конференцію продовжили доповіді та дискусії, метою яких було зробити аналіз свободи віросповідання в Україні та на окупованих територіях, а також говорили про мирний план для православних юрисдикцій в Україні та про авторитети у міжправославних відносинах. У цьому ключі були представлені доповіді про досвід примирення в Польщі й Німеччині та участі місцевих Церков у цьому процесі.

Окрім цього, під час дискусій член групи «Примирення в Європі» від УПЦ (МП), проректор Київської духовної академії і семінарії Володимир Бурега висловив переконання, що «зараз Церкви перебувають в ситуації глибинної кризи всього світового православ’я».

Натомість голова Комісії УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин о. Ігор Шабан переконаний, що подолати труднощі можна шляхом діалогу та примирення. Він бачить примирення в розвитку богословського діалогу, якого тепер в Україні не існує.

На завершення учасники конференції ознайомилися з документом Комісії з питань соціального служіння Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій «Стратегія участі Церков і релігійних організацій у миробудуванні «Україна – наш спільний дім», який представив о. Андрій Нагірняк, керівник Відділу соціального служіння УГКЦ.

Організатором конференції виступила міжнародна екуменічна група «Примирення в Європі – завдання Церков в Україні, Білорусі, Польщі та Німеччині». Від України до складу робочої групи «Примирення в Європі» входять Українська Греко-Католицька Церква, Римо-Католицька Церква в Україні, Українська Православна Церква (у єдності з Московським патріархатом) та Німецька Євангелічно-Лютеранська Церква України.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next