АКТУАЛЬНО

«Ми всі відповідальні за наше споживання і за те, як ми зустрічаємо нові виклики сьогодення», – Світлана Романко

Субота, 10 жовтня 2020, 10:30
Який потенціал громадського сектору у захисті довкілля? Як активісти сьогодні рятують довкілля своєю наполегливістю, відданістю та з якими викликами вони стикаються? Ці та інші важливі питання обговорили учасники під дискусії «Роль громадського сектору та активістів у захисті довкілля». Захід відбувся у п’ятницю, 9 жовтня 2020 року, в рамках онлайн-форуму «13-й Екуменічний соціальний тиждень», який цьогоріч присвячений темі екології та захисту довкілля.
Фото: Олександр Урбан Фото: Олександр Урбан

Ініціатори проведення заходу: Інститут екуменічних студій Українського католицького університету, Інститут Лідерства та Управління УКУ, Міжнародна кліматична організація 350.org.

За словами натхненого засновника громадської організації «Лісові ініціативи і суспільство, ЛІіС», (англійською – ForestCom), Лауреата премії «Світло справедливості» 2019 року за захист лісу від незаконних вирубок Дмитра Карабчука, екоактивісти не рідко через свою діяльність наражаються на безпеку. А журналісти, висвітлюючи проблеми, допомагають боротися з незаконною діяльністю, яка шкодить довкіллю.

«Ситуація не є однакова всюди. Вона однакова лише в тому, що відповідальні ті, які розпоряджаються ресурсами, які встановлюють правила їх використання, в тому числі й на рівні законодавчому, нормативному. Проте індивідуально ми всі також відповідальні за наше споживання і за те, як ми зустрічаємо нові виклики сьогодення», – сказала Світлана Романко – директорка ГО 350.org в регіоні CЄКЦА.

А Софія-Юлія Сидоренко – операційна менеджерка ГО «Нуль відходів Львів», випускниця магістерської програми Управління неприбутковими організаціями Інституту лідерства та управління УКУ також додає, що варто займатися екоосвітою громадян.

«Ми працювали над тим, щоб мери будували таку місцеву політику, яка буде вже змінювати і управління, і свідомість людей в місті. Тоді зміни можуть відбутися швидше. Звісно, це також велика робота зі ЗМІ. Згадаймо, що ще кілька років в тому в українських медіа рідко коли можна було прочитати про зміни клімату, про відходи тощо. Зараз через те, що громадські організації діяли систематично всі ці роки – ситуація кардинально змінилася. Навіть у багатьох школах вчителі за власною ініціативою проводять уроки, наприклад, про сортування сміття тощо. Ось так з часом змінюється свідомість», – Юлія Мельник (Пашковська) – кампейнерка міжнародної організації 350.org у регіоні СЄКЦА, співзасновниця ГО «Еколтава», Лауреатка премії «Світло справедливості» 2019 за екологічні ініціативи.

Захід модерувала Сніжана Палажченко – менеджерка з комунікацій в Інституті лідерства та управління УКУ.

Всі охочі мали нагоду долучитися до обговорення та поставити запитання спікерам в онлайн-форматі.

Нагадаємо, Форум “13-й  Екуменічний соціальний тиждень” на тему “Почути крик землі: інтегральна екологія в дії” триватиме до 10 жовтня. Участь у всіх заходах - безкоштовна.

Програма тут: http://esweek.org.ua/ua/ekumenichnij-cotsialnij-tizhden/13-est/prohrama

Додамо, що Форум «13-й Екуменічний соціальний тиждень» організовано у партнерстві із Фондом Конрада Аденауера в Україні та за сприяння Львівської міської ради.

Пресцентр 13-го Екуменічного соціального тижня

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next