АКТУАЛЬНО

Минула річниця з дня загибелі о. Омеляна Ковча

Вівторок, 27 березня 2012, 11:42
«Постать о. Омеляна Ковча - це рідкісний приклад справжнього воїна й християнина. Це Людина, яка рятувала людей, а з ними й весь рід людський», – таку думку висловив Тарас Возняк, відомий український культуролог і політолог, головний редактор та засновник Незалежного культурологічного журналу «Ї», у своєму блозі в Інтернет-виданні «Українська правда» 26 березня 2012 року.
«Постать о. Омеляна Ковча - це  рідкісний приклад справжнього воїна й християнина. Це Людина, яка рятувала людей, а з ними й весь рід людський», – таку думку висловив Тарас Возняк, відомий український культуролог і політолог, головний редактор та засновник Незалежного культурологічного журналу «Ї», у своєму блозі в Інтернет-виданні «Українська правда» 26 березня 2012 року. Автор невипадково згадує  цього священика, адже 25 березня 2012 року минула 68-ма річниця від дня загибелі в нацистському концтаборі «Майданек» отця Омеляна Ковча – «людини, на якій українство могло б будувати свій дух і свою гідність». Як стверджує відомий культуролог, о. Омелян воював за волю України, рятував поляків від більшовиків, рятував євреїв від нацистів і пішов із ними, як «синами та дочками людськими», до газової камери, де трагічно загинув.  

Департамент інформації УГКЦ

Додаток: Омелян Ковч народився 20 серпня 1884 р. в селі Космач на Косівщині в родині священика. Після закінчення Львівської гімназії вступив до римської Колегії святих Сергія і Вакха, де вчився з 1905 до 1910 року. 1911 року закінчив Колегію святих Сергія і Вакха, і єпископ Григорій (Хомишин) висвятив його на священика. Свою службу розпочав у Підволочиську Тернопільської області. 1912 року поїхав до Боснії, де займався душпастирською опікою емігрантів з Галичини. 1916 року повернувся в Україну, а 1919-го став капеланом Української Галицької армії, за що пізніше потрапив у польський концтабір. 1922 року його призначили парохом храму Святого Миколая греко-католицької громади в місті Перемишляни, недалеко від Львова. Батько шести дітей. Під час німецької окупації Західної України, намагаючись урятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, незважаючи на заборони окупаційної влади. Загалом видав понад 600 свідоцтв про хрещення. Звернувся з листом до Гітлера, у якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії весною 1943 року був заарештований і ув'язнений у концтаборі "Майданек", де продовжував свою священицьку діяльність. 25 березня 1944 р. був убитий у газовій камері та спалений у крематорії концтабору смерті "Майданек" (нині - територія міста Люблін у Польщі). Отець Омелян Ковч до кінця життя залишався відданим і вірним душпастирем. 9 вересня 1999 р. Єврейська рада України надала йому звання "Праведник України". Беатифікація о. О. Ковча відбулася 27 червня 2001 р. у Львові під час Божественної Літургії у візантійському обряді за участю Папи Івана Павла ІІ. 24 квітня 2009 блаженний Омелян Ковч був проголошений покровителем пастирів Української Греко-Католицької Церкви. 27 квітня 2009 з Майданека в Одесу був доставлений прах, що залишився від безлічі спалених нацистами людей. Через те, що неможливо було знайти справжні мощі блаженного Омеляна Ковча, керівництво УГКЦ ухвалило рішення вважати цей прах блаженного мученика мощами. Омеляну Ковчу присвячено документальний фільм "Парох Майданека".
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next