АКТУАЛЬНО

«Миряни та духовенство повинні поставити собі завдання – «відчищувати» народ від посткомуністичної ментальності», - Блаженніший Любомир (Гузар)

Понеділок, 18 листопада 2013, 16:49
«Раніше поняття «церква» було дуже клерикальним. Коли говорили про Церкву, то мали на увазі її ієрархію, єпископат, духовенство. А роль мирян у ній була невизначеною. Власне, оце і є клерикалізмом, коли розуміння Церкви обмежується лише до духовенства. Проте Церква – це не лише священики, а й усі, хто визнає Ісуса Христа, Пресвяту Тройцю і усвідомлює, що є членом Божого люду», - про це сказав Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ, під час Всеукраїнського з’їзду голів і духівників мирянських спільнот та організацій УГКЦ, що відбувся 18 листопада у Львівській духовній семінарії Святого Духа.

Як раніше повідомлялося, цей захід відбувся з ініціативи представників Комісії УГКЦ у справах мирян. Зустріч розпочалася Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ.

Також у своєму слові до учасників З’їзду Блаженніший Любомир зазначив, що після Другого Ватиканського Собору було видано Конституцію про Церкву «Світло народів». У ній ідеться про те, що Церква – це таїнство, у якому люди єднаються із Богом.

«Є одна Церква, і в ній духовенство має відповідальність служити Божому людові, а не панувати над ним. Завдання священнослужителів - служити всім членам Церкви. А Божий люд бере участь в житті Ісуса Христа, Глави всієї Церкви, який є Пророком, Святителем, Царем на підставі Старого Завіту. І ці прикмети має вся Церква, яка є Його Тілом», - зауважив промовець.

На переконання Блаженнішого Любомира, клерикалізм полягає і в тому, що священики та єпископи вважають себе такими, які мають право щось ініціювати, а миряни це виконувати. На противагу цьому Другий Ватиканський Собор каже, що миряни мають право ініціювати створення церковної організації. «Якось мені пощастило бути на одному з’їзді мирянських організацій у Німеччині, - поділився із присутнім духовний провідник. – На той час головою центрального комітету, який координував ці 2000 мирянські організації католицької Німеччини, була мирянка. А це спонукає задуматися над роллю мирян». Архиєпископ-емерит нагадав присутнім учасникам, що Ватиканський Собор каже не стримувати мирян від діяльності в Церкві, бо вони є її частиною.

«Думаю, усі ми знаємо, що живемо в пострадянський час і багато аспектів нашого життя залишаються ще радянськими. Дуже інтенсивно комуністична партія попрацювала над тим, щоб насадити людям свій спосіб мислення. І ми – Церква – повинні поставити собі завдання – «відчищувати» народ від посткомуністичної ментальності». Душпастирі самі цього не зроблять, тому до цієї справи мають долучитися і миряни», - додав наостанок він.

За його словами, «миряни» називаються так не тому, що не живуть у монастирях, а тому, що мають завдання освячувати світ своїм пророчим, царським, священичим служінням, щоб зробити його Царством Божим.

Варто зазначити, що протягом цієї зустрічі прозвучали ще доповіді владики Венедикта (Алексійчука), Єпископа-помічника Львівської архиєпархії УГКЦ; с. Наталі Мельник, настоятельки Згромадження сестер Пресвятої родини УГКЦ; о. Ореста Вільчинського, доктора культурної антропології та етонології; о. Василя Білаша, голови Комісії УГКЦ у справах мирян.

Завершився захід Вечірнею у семінарійному храмі.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next