АКТУАЛЬНО

«Митрополит Андрей - предтеча Другого Ватиканського Собору та сучасного екуменічного руху…» - Глава УГКЦ

Субота, 27 грудня 2014, 07:05
Митрополит Андрей промовляє до людей усім своїм життям. Для нас він – пастир, богослов, вихователь, проповідник, святитель, будівничий, меценат, дипломат та святий учитель віри. Перелік зробленого ним ніколи не буде вичерпним.

Пише у Пастирському посланні «Нехай Божа мудрість поведе нас» Глава УГКЦ Блаженніший Святослав з нагоди Року пам’яті митрополита Андрея (Шептицького). Як відомо, згідно з рішенням Синоду Єпископів УГКЦ, 1 листопада 2014 року розпочався Рік митрополита Андрея Шептицького. Цього року виповнюються дві круглі дати: «70-ліття з дня смерті Митрополита, яке ми вже церковно відзначили, та 150-ліття з дня його народження, до якого ще тільки готуємося».

На думку очільника УГКЦ, митрополит Андрей є прикладом для всього духовенства, - прикладом того, як можна вірно і жертовно служити Божому народові: «Він не лише кермував Церквою – розбудовував цілу християнську цивілізацію, привносячи християнські цінності в такі суспільні сфери, як освіта, наука, мистецтво, охорона здоров’я, законодавство тощо. І всюди він діяв справді як слуга Божий».

Як пише у посланні Глава Церкви, Шептицький реформував літургійне життя парафіяльних громад, з допомогою свого молодшого брата, блаженного архимандрита Климентія, відновив чернече життя згідно з давнім студитським уставом, заснував східну гілку редемптористів та кількох інших західних згромаджень та нові жіночі спільноти богопосвяченого життя апостольського виміру.

Основна концепція розвитку УГКЦ в часи Шептицького було питання єдиного Київського патріархату. «Модель церковної єдності, в якій було б визнано провід Петрового намісника, була для митрополита Андрея запорукою вірності Христовій волі та євангелській науці, а заразом – ключем до свободи Церкви від надмірного втручання державних властей, яке не раз в історії оберталося підпорядкуванням Церкви політичним цілям», - твердить Блаженніший Святослав, додаючи, що митрополит Андрей вірив, що Господь дав українському народові особливе посланництво в цій справі.  Тому, завдяки своїм унійним зусиллям, владика Андрей вважається «справжнім предтечею Другого Ватиканського Собору та сучасного екуменічного руху, особливо в царині православно-католицьких відносин».

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next