АКТУАЛЬНО

Митрополит Борис Гудзяк: «Покликання Церкви, нас усіх – свідчити один одному про правдиві речі»

Неділя, 27 грудня 2020, 21:14
Завдання Церкви – йти поруч з проблематичним суспільством, супроводжувати його, але одночасно плисти проти течії. Церква часом має «гладити проти шерсті», як вона це робила в ХХ столітті у радянський час. Роль Церкви не в тому, щоб плескати по плечі людину в кожних обставинах. На цьому наголосив владика Борис Гудзяк, митрополит і архиєпископ Філадельфійський, в передріздвяному інтерв’ю виданню «Українська правда».

Архиєрей зауважив, що Українська Греко-Католицька Церква сьогодні і йде в ногу з суспільством, і водночас не встигає цього робити. Але завдання Церкви, за словами митрополита, залишається незмінним –  свідчити правду.

«Ми живемо в епоху, – каже владика-митрополит, – коли в західній цивілізації людина вперше каже, що правди не існує – є твоя правда, і є моя правда. Ти кажеш – біле, я кажу – чорне: але це твоє право, правда? Я не буду посягати на твоє право, ти можеш біле назвати чорним. Можливо, ти маєш на це право, але це не є правдою».

«У цьому є велика епістемологічна проблема. Як ми пізнаємо правду? Якою і чим вона є? – запитує він і відразу відповідає: – Остаточною правдою в християнському розумінні  є не щось, а хтось. Христос є правда, дорога і життя».

Розповідаючи про служіння УГКЦ у США, владика Борис зазначає, що в Америці Церква зобов'язана дотримуватися карантинних правил, зокрема соціальної дистанції та маскового режиму в храмах. «У Філадельфії заборонені всі інші зустрічі, крім церковних, де більше ніж десять осіб, навіть вдома на Різдво – членів родини не може бути понад десять», – додав архиєпископ і митрополит Філадельфійський.

Архиєрей наголосив, що під час карантину стає очевидним те, що Церква – не так будинок, як передовсім Тіло Христове. Церква – це люди, які перебувають у спілкуванні, у стосунках, у любові. «Фізична близькість, – каже він, – для цього має колосальне значення, але ми також зрозуміли, що можна плекати ці стосунки, коли ми не можемо бути близько один до одного».

Читайте також повне інтерв'ю з владикою Борисом Гудзяком.

Передбачаючи розвиток подій у майбутньому, владика вважає, що цілком ймовірно, що багато людей відійде.

«Ті, що з обов’язку ходили до церкви, а тепер уже практично рік звільнені від цього обов’язку, можуть до цього так званого обов’язку не повернутися; залишитися лише онлайн або взагалі покинути цю справу. Я переконаний, що поважний відсоток таких буде. В Америці на кожного нового католика є п'ть чи шість католиків, які відходять від Церкви – статистично ми перебуваємо на спаді, – констатує владика, але водночас обнадіює: – Але з іншого боку, ще ніколи в історії людства не було стільки католиків і стільки християн. Церква зараз на висоті розвитку. На цифри треба дивитися з перспективи і з вірою».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next