АКТУАЛЬНО

Митрополит Лаврентій Гуцуляк вказав на сучасні труднощі УГКЦ у Канаді

Вівторок, 03 вересня 2019, 19:57
Архиєпископ і митрополит Вінніпезький Лаврентій Гуцуляк у своїй доповіді «Сопричастя в житті й свідченні УГКЦ» на Синоді в Римі назвав проблеми Української Греко-Католицької Церкви в Канаді.

Порушені проблеми в доповіді базуються на обговоренні єпископів Вінніпезької митрополії, що відбулося з 26 по 28 лютого 2019 року у Вікторії, Британська Колумбія.

За словами митрополита, Церква сьогодні в Канаді втрачає молоде покоління. Однією з причин єпископ називає недоступність УГКЦ до світської освіти. Інша причина, яка віддаляє молодь від УГКЦ, за словами митрополита, – українська мова, оскільки молодь не дуже володіє українською.

Крім того, на його думку, євангельські цінності суперечать у багатьох випадках сьогоднішнім пріоритетам молодих людей, які більше дбають про успішну кар’єру та накопичення матеріального багатства.

Владика Лаврентій Гуцуляк відзначив, що часто вірні бачать Церкву як знаряддя. «Для багатьох вірних УГКЦ у діаспорі Церква вважається захисником політичних сподівань, мрій українського народу. Для інших Церква – осередок української культури й мови. Для ще інших – вияв мистецького життя: храм як споруда стає самоціллю, і зберігання певної церковної будівлі є основою метою усіх їхніх зусиль. Їхнє поняття чи розуміння членства в єпархії або в вищому рівні Церкви не зрозуміле. Крім того, найімовірніше, що ці «члени» не можуть збагнути, що церковний будинок є для того, аби послужити поширенню євангельських правд Божому народу. Вони вважають, що основний обов’язок вірних-парафіян – це збереження та фінансування їхньої церкви як фізичної будівлі», – сказав у своїй доповіді митрополит.

Доповідач відзначив, що часто люди нарікають на тривале Богослужіння. «Коли я став єпископом близько 22 років тому, під час моїх канонічних відвідин церкви були переповнені. Сьогодні ми бачимо драматичну зміну. Часто можна почути, що отець-парох просить пробачення в єпископа, що дуже мало людей у церкві. Якщо будь-кого з парафіян запитати, чому вони не були в церкві, вони відповідають, що не прийшли, бо коли служить єпископ, відправа в церкві триває довго», – розповів митрополит.

«Звідси виникає запитання, як багатства й красу нашого обряду використовувати у служінні хворим, немічним, літним особам чи дітям. Нам потрібно розглянути питання – чи обряд веде до молитви?!» – додав він.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next