АКТУАЛЬНО

Митрополит Львівський Ігор Возьняк зустрівся з автором альбому «Дерев’яні церкви Львівщини. Малярство»

Середа, 05 червня 2019, 12:21
Цьогоріч побачив світ альбом «Дерев’яні церкви Львівщини. Малярство», в якому представлено репродукції картин Богдана Сікотовського – за професією програміста із понад сорокарічним стажем, але окрім того, художника-самородка, для якого живопис став невід’ємною потребою життя.

У виданні представлено сто двадцять шість дерев’яних церков – від найстаріших, що збереглися, і до побудованих в наші дні, а також дев’ять дерев’яних дзвіниць.

Як наголошує автор, дерев’яні церкви Львівщини, це прекрасні пам’ятки, в яких яскраво виражені риси національної архітектури. Саме в них проявляється душа народу та його історія. Цим циклом картин автор хоче показати, яким неоціненним скарбом ми володіємо, і до цього багатства слід дуже шанобливо та дбайливо ставитися, щоби зберегти його для майбутніх поколінь.

Свого часу видання альбому благословив архиєпископ і митрополит Львівський УГКЦ Ігор Возьняк:

«Найперше, висловлюю щиру вдячність Богданові Сікотовському за високий задум! Об’їздити багато сіл і містечок і змалювати з натури таку кількість церков і дзвіниць – великий труд, труд на благо сущих і прийдешніх поколінь. На превеликий жаль, багато дерев’яних церков з різних причин ідуть в небуття: горять, навмисно нищаться, занедбані, стають руїнами… Тож так важливо, що на віки збережуться на полотнах художника-патріота неповторні творіння умілих рук наших предків та сучасників. Не менш важливим є задум видрукувати книгу-альбом репродукцій цих картин, що дозволить широкому загалу ознайомитися з безцінним скарбом нашого народу.

Будувати церкви, зокрема дерев’яні – це велике мистецтво та відповідальність. Дерев’яна церква таїть у собі невловиму єдність з рідною землею, високу природну культуру древніх зодчих, їх досконале відчуття красоти та гармонії, особливу майстерність. Нерідко унікальні шедеври зводились без єдиного цвяха. Українські дерев’яні церкви є вагомою часткою світової культурної спадщини – шіснадцять з них занесено у Список Світової спадщини ЮНЕСКО, у їх числі чотири знаходяться на Львівщині.

Нелегка доля розкидала українців по всьому світу і часто на місцях поселень виростали дерев’яні церкви. 2011-го року в Бразилії у місті Куритиба – столиці провінції Парана, де проживає велика українська громада, відбувався Собор та Синод нашої Церкви. На зустрічі з єпископатом, духівництвом та вірними УГКЦ, які брали участь у Соборі, один із владних представників міста сказав, що мистецтво будови дерев’яних церков у Бразилію привезли українці. Є така церква і в Куритибі.

Дерев’яна церква – особливе місце зустрічі людини з Богом! Хай добрий Господь благословить гарний задум митця та дає натхнення і надалі гідно дбати про нашу історію, мистецтво, архітектуру, культуру. Згадуючи відому біблійну притчу, можна стверджувати, що, подарований йому Всевишнім талант, Богдан Сікотовський не змарнував».

Нещодавно пан Богдан Сікотовський разом із дружиною Ганною мали аудієнцію в митрополита, під час якої подарували владиці готовий альбом і подякували за благословення на його видання.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://ugcc.lviv.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next