АКТУАЛЬНО

У Києві презентуватимуть книгу "Митрополит Шептицький: 1923-1939. Випробування ідеалів"

Понеділок, 26 жовтня 2015, 17:56
30 жовтня у Києві о 17:00 у головному (червоному) корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка на історичному факультеті відбудеться презентація книжки львівського історика Ліліани Гентош "Митрополит Шептицький: 1923-1939. Випробування ідеалів". Захід проходитиме в рамках міжнародної наукової конференції, присвяченій 150-річчю з дня народження Андрея Шептицького.

Книга є спробою написання сучасної біографії митрополита Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького (1865-1944), зокрема висвітлення його життя і діяльності у період від 1923 до 1939 року. Міжвоєнний період є ключовим до розуміння спадщини Митрополита, оскільки у цей час його діяльність у всіх сферах набула розквіту, а плани стосовно реформування ГКЦ та бачення екуменічного діалогу з Православним світом повністю сформувалися. Автор намагалася охопити найважливіші аспекти цієї діяльності: Церкву, суспільство, культуру та освіту. Не залишилися поза увагою такі вагомі питання як ставлення Митрополита до Держави як такої та його погляди на фашизм і комунізм. Важливою темою є ставлення Андрея Шептицького до поширення інтегрального націоналізму та до діяльності Організації Українських Націоналістів. У ключовому розділі книжки автор розглядає погляди Митрополита на модерність, модернізацію та його плани змін, реформ ГКЦ, суттю яких були візантинізація та українізація.

Ліліана Гентош - кандидат історичних наук за спеціальністю всесвітня історія, науковий співробітник Інституту історичних досліджень Львівського національного університету імені І. Франка, автор монографії “Ватикан і виклики модерності. Східноєвропейська політика папи Бенедикта XV та українсько-польський конфлікт у Галичині (1914-1923)”, низки наукових статтей з історії Греко-католицької та Католицької церков, міжнаціональних та міжконфесійних відносин. Багато років вивчає українські, польські та ватиканські архівні збірки, результати її досліджень були опубліковані українською, польською німецькою та англійською мовами.

Повідомили у видавництві “ВНТЛ-Класика”

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next