АКТУАЛЬНО

Митрополит Василь: «Тепер ми зобов’язані здійснити кроки для оздоровлення духовності та впорядкування монастирів»

Четвер, 04 травня 2017, 15:44
Дослідження феномену т.зв. «об’явлень», які нібито має с. Марія Баран, проводилося понад десять років, із 2004 року, і відтоді почався їх моніторинг та дослідження. Висновок, який ми висловили в Заяві, сформульований на основі не лише останнього дослідження, а багаторічної праці.

Так коментує владика Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, ситуацію з приводу Заяви щодо «об’явлень» с. Марії Баран, які поширює о. Антоній Григорій Планчак.

За його словами, відбулася низка канонічних візитацій, які аналізували стан монастирів, і є відповідна документація, протоколи розмов із ченцями та черницями цих монастирів за всі ці роки. «Тож ми досліджували цей феномен і стежили за його динамікою», − додав він.

Крім цього, попередні канонічні візитації не мали компетенції аналізувати істинність чи неістинність «об’явлень», вони мали на меті збирати факти: «Вони, насамперед, досліджували внутрішній порядок в монастирях, дотримання правил монашого життя, який встановлює ККСЦ. І вже тоді була виявлена ціла низка порушень. На них було вказано тодішнім настоятелям. Однак вони не були виправлені».

Після останньої канонічної візитації трьох єпископів було створено окрему комісію, яка займалася дослідженням змісту «об’явлень», аби з'ясувати, чи походять вони від Бога. «Комісія керувалася тими критеріями, які встановила Римська Апостольська Столиця. До складу комісії були залучені найкращі експерти як із України, так із-закордону», − розповів владика Василь.

«Перш ніж розпочати це дослідження, Блаженніший Святослав консультувався із Римською Апостольською Столицею. І навіть тепер, перед оприлюдненням наших висновків, ми повідомили Римську Апостольську Столицю і переклали італійською мовою звіт цього дослідження, − коментує далі Митрополит Василь. − Тепер ми зобов’язані здійснити певні адміністративні кроки, які полягають у реорганізації монастирів».

«Насамперед, це оздоровлення духовності, аби допомогти монахам і монахиням перелаштувати своє духовне життя, очистивши його від усього того, що пов’язане із неправдивими «об’явленнями». Також буде проведено впорядкування монастирів на основі церковного законодавства та монашої традиції», − додав він.

Нагадаємо, із 2004 року у двох монастирях УГКЦ – Святого Теодора Студита, що знаходиться в с. Колодіївка Підволочиського р-ну Тернопільської обл., та Введення в храм Пресвятої Богородиці, що в с. Великі Бірки Тернопільського р-ну Тернопільської обл., поширювалися для богопосвячених осіб і мирян т. зв. «об’явлення» і «послання». У цих монастирях стверджувалося, що одна із сестер, Марія Баран, «чує голос» Бога Отця, Бога Сина, Бога Духа Святого, Пресвятої Богородиці та окремих святих. Деякі «послання» записував о. Антоній Григорій Планчак, який підтверджував їх вірогідність і походження від Бога, не маючи на це ніякого права і повноваження.

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next