АКТУАЛЬНО

Митрополит Ігор Возьняк очолив храмове свято у найдавнішому жіночому монастирі в Галичині

Четвер, 16 липня 2020, 12:15
15 липня 2020 року, у свято Положення ризи Пресвятої Богородиці, монастирська обитель сестер василіанок у Словіті, що на Львівщині, відзначила своє храмове свято.

З цієї нагоди до монастиря прибув архиєпископ і митрополит Львівський УГКЦ Ігор Возьняк, який разом із чисельними священниками звершив Архиєрейську Божественну Літургію.

Після богослужіння відбулося святкове освячення води та спільна трапеза для всіх присутніх. Гостей пригощали кулешем, приготованим за старовинним рецептом на ватрі. З нагоди цього свята до Словіти звідусіль прибули чисельні вірні, щоб підтримати сестер Роману та Вероніку, які вже понад два роки трудяться в цьому селі на славу Божу і доброго людських душ.

Принагідно слід нагадати, що два роки тому на прохання владики Ігоря за сприяння п. Володимира Гірняка Львівська обласна рада повернула сестрам василіанкам їхню обитель, яка належить до найдавніших жіночих монастирів у Галичині. Перша згадка про нього датується 1442 роком. У ХVI столітті монастир зруйнували татари. Відбудували його у 1616 році.

На початку минулого століття ця обитель перебувала під особливою опікою митрополита Андрея Шептицького та його рідного брата блаженного Климентія Шептицького, який певний час був духівником монастиря. Після нього духовну опіку над цим монастирем з благословення митрополита Андрея здійснював монах студит, відомий представник Студитської іконописної школи о. Роман Хомин. 14 жовтня 1944 року він загинув як капелан повстанської школи «Олені» УПА.

З ліквідацією УГКЦ радянським режимом у 1946 року Словітський монастир був закритий. У ньому окупаційна влада розмістила туберкульозний диспансер. Протягом усіх років незалежності провід УГКЦ робив різні старання щодо повернення цієї обителі їхнім законним власникам. Це стало можливим щойно у січні 2018 року.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://velychlviv.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next