АКТУАЛЬНО

«Моїм завданням було впровадити читача в християнське мислення Лесі Українки» – Глава УГКЦ під час дискусії про «Апокриф»

Четвер, 04 лютого 2021, 19:22
«Перечитайте декілька разів твори Лесі Українки і ввійдіть у діалог з поетесою», – закликав Глава УГКЦ під час розмови про книжку «Апокриф. Чотири розмови про Лесю Українку», яка відбулася сьогодні, 4 лютого 2021 року, в ефірі «Живого телебачення».
Зображення 1 / 8 Використовуйте клавіші для перегляду

Участь у дискусії взяли автори книжки – Блаженніший Святослав та пані Оксана Забужко. До спілкування за допомогою платформи Zoom приєдналися й читачі книги, які мали змогу поставити авторам «Апокрифа» свої запитання. Розмову модерував о. Ігор Яців, керівник Департаменту інформації УГКЦ.

На переконання Блаженнішого Святослава, їхніми розмовами з Оксаною Забужко про християнські твори Лесі Українки вдалося досягнути мети – не заступити постать поетеси і ввести читача в діалог із нею.

«Нещодавно я знову прочитав твори Лесі Українки, і вони по-новому до мене промовили. Заохочую кожного кілька разів прочитати християнські твори [Лесі Українки. – Ред.], щоб побачити, наскільки правильно і глибоко вони написані», – закликав Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший Святослав переконаний, що прочитати твори Лесі Українки повинна кожна освічена людина, незалежно від того, вірить вона в Бога чи ні. За його словами, Леся Українка достойна, щоб кожна епоха наново відкривала для себе її твори, позаяк поетеса дуже правдиво викриває хибні уявлення про християнську релігію, ба більше – викриває гріхи християн.

«Моїм завданням було впровадити читача в християнське мислення відомої української поетеси», – наголосив духовний лідер українців, пояснюючи, чому він погодився на співавторство книги «Апокриф».

«Запрошую прочитати "Руфін і Присцилла", бо, на мою думку, це найбільш зрілий твір Лесі Українки, у якому вона показує дві різні дороги до Бога, – заохочує Блаженніший Святослав і додає: – Присцилла – класична жінка-християнка, мучениця, яка через спільноту Церкви доходить до мученичого вінця, а Руфін – її чоловік, який спасається через жінку, чесно у своєму сумлінні відкриває істину».

Цікаво, що Леся Українка називає Церкву спільнотою, зазначає Глава УГКЦ, і звертає увагу на потребу кожного християнина перебувати в спільноті: «Кожен християнин потребує спільноти, яка згодом породжує певні форми й інституції. Церковна спільнота є базовим шаром, у якій різні церковні інституції [релігійні конфесії. – Ред.] віднаходять сенс. Віруюча людина потребує перебувати в спільноті, щоб перевірити свій досвід спілкування з Богом на справжність і автентифікувати свій релігійний досвід».

Варто зазначити, що більш як двогодинна розмова про «Апокриф» складалася із трьох частин: у першій – співавтори книги ділилися своїми враженнями від книги, у другій – видавництво «Комора» представило питання читачів, а відтак у третій  частині ті, хто долучився до події через Zoom, мали можливість особисто поставити свої запитання до учасників розмови. Запитання лунали з різних куточків України та з-за кордону.

Пригадаємо, що презентація книги Блаженнішого Святослава та Оксани Забужко «Леся Українка "Апокриф": Чотири розмови про Лесю Українку» відбулася в червні 2020 року в прямому ефірі «Живого телебачення».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next