АКТУАЛЬНО

Молитовна хода «За мир на всіх землях» відбулася у Львові

Четвер, 02 січня 2014, 13:53
Першого дня нового 2014 року в місті Львові за ініціативи Спільноти святого Егідія відбулася традиційна молитовна хода під назвою «За мир на всіх землях», присвячена Всесвітньому дню миру.

До участі в заході долучилася також Комісія УГКЦ «Справедливість і мир», одним із першочергових завдань якої є поширювати та сприяти миру і справедливості в нашому суспільстві та у світі.

Це свято було започатковане Папою Римським Павлом VI 8 грудня 1967 року і мало назву «День всесвітніх молитов про мир». Початково ця ініціатива мала характер церковного свята, оскільки поєднувалася з днем торжества Божої Матері Марії – іншим шанованим святом Католицької Церкви. А вже 17 грудня 1969 року свято стає офіційно проголошеним Генеральною асамблеєю ООН і дістає назву «Всесвітній день миру». Цей день відзначають у перший день року. З цієї нагоди вже традиційно Святіший Отець та священики звертаються до віруючих із посланнями миру та закликом про припинення всілякої ворожнечі у світі, наголошуючи на важливості та потребі миру – особистого і спільнотного.

Місто Львів не оминуло цьогорічне відзначення Всесвітнього дня миру і вже традиційно завдяки ініціативі Спільноти святого Егідія відбувся захід, – молитовна хода зі свічками. Вона розпочалася о 17:00 біля храму Пресвятої Євхаристії (площа Соборна) та попрямувала через центральну частину площі Ринок до гарнізонного храму УГКЦ Святих Верховних апостолів Петра і Павла, де і завершилася спільною молитвою «За мир на всіх землях».

Текст і структура молитви за мир складається з кількох частин, а саме: кількох пісень (вступна пісня, пісня заступництва і заключна пісня), Псалма 133 (132), читання уривку зі Святого Письма і короткого роздумування над ним, Алилуї зі стихами, проповіді, хвилини мовчання на пам'ять про жертв усіх воєн, запалення свічок для вшанування загиблих та знаку (обійми) миру з присутніми. Саме ця молитва і є спільною незмінною молитвою, якою моляться в багатьох містах світу, зокрема під час традиційної ходи, що відбувається щороку в м. Римі (Італія) за активної участі Спільноти святого Егідія та місцевих жителів, котрі прямують від замку Ангела до площі Святого Петра, де і завершується спільною молитвою зі Святішим Отцем за мир у всьому світі.

У своїй проповіді під час молитви за мир о. Іван Курилець, духівник Спільноти святого Егідія у Львові, не один раз цитував Папу Франциска, котрий вже з перших днів свого понтифікату висловлює чітку позицію щодо сучасного стану суспільства, зокрема збройних конфліктів, і соціальної несправедливості на планеті. «Цьогорічне послання Папи Франциска на 47-й Всесвітній день миру має назву «Братерство - основа і шлях до миру». Братерство, за словами Римського Архиєрея, є «важливим аспектом людини, котра є соціальним буттям. Живе усвідомлення цього приводить нас до розуміння того, як ставитися до кожної людини, а саме, як до справжньої сестри чи правдивого брата. Без цього стає неможливим побудова справедливого суспільства, стабільного і міцного миру».

 

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next