АКТУАЛЬНО

Молитвою та урочистою академією в Івано-Франківську вшанували пам’ять о. Романа Бахталовського

Понеділок, 23 жовтня 2017, 13:06
Святкування 120-ї річниці від дня народження ісповідника віри прп. о. Романа Бахталовського, ЧНІ, заплановане в семи містах України, але в Івано-Франківську – наймасштабніше. І це не випадково, адже з цим містом дуже тісно пов’язане життя та служіння засновника Згромадження сестер Пресвятої Богородиці Фатімської.

21 жовтня виповнилося 120 років, коли на світ народився великий подвижник, ревний душпастир ієромонах Роман Бахталовський. З цієї нагоди його духовні діти – сестри Згромадження Пресвятої Богородиці Фатімської, організували урочисту академію, присвячену світлої пам’яті о. Роману. Відбувся захід у монастирі отців редемптористів, що в Івано-Франківську на вул. Івасюка.

Розпочалося свято з Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив Митрополит Володимир (Війтишин). Із ним співслужили отці Чину Найсвятішого Ізбавителя та о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ.

Після прослуханого уривку з Євангеліє, в якому Христос сказав: «Я прийшов, не щоб праведників кликати до покаяння, а грішних» (Лк. 5, 32), владика звернувся до присутніх з повчальним словом, в якому, серед іншого, наголосив на місії будь-якого душпастиря – кликати до покаяння.

На прикладі життя світлої пам’яті о. Романа, Митрополит Володимир зазначив, що його життя дуже влучно описує суботній уривок з Євангелія. Попри всі труднощі радянського режиму, покійний отець не тільки зумів зберегти свою віру, але помножити її, та в час, коли, здавалася, це неможливо, заснував нове монаше згромадження.

«Перед нами історія отця, а в його обличчі – історія нашої Церкви-мучениці та нашого українського народу. Сьогодні отець для нас свідчить, що немає такої перешкоди, яка могла б завадити служити Богові, служити народові, служити одне одному», – переконаний проповідник.

На думку архиєрея, якщо б сьогоднішнє святкування не відбулося в Івано-Франківську, воно було б не повне, адже світлої пам’яті о. Роман велику частину свого життя, духовної праці провів якраз тут.

«Сьогодні ми повинні навчатися в нього, як любити Бога, як служити ближньому. Постать о. Романа Бахталовсього навчає нас, як потрібно працювати для народу, для Церкви; шукати нові покликання, і монаші, і священичі. Вони шукали його тоді, коли, здавалося, це неможливо, коли говорили, що Церкви немає. А вони створювали нові згромадження, підпільно навчали священнослужителів, для того, щоб Церква вижила і була сьогодні вільною. Тому ми маємо не тільки шанувати цих святих людей, але направду маємо їх наслідувати», - заохотив Предстоятель Івано-Франківської архиєпархії.

Після Літургії присутні ще помолилися Молебень за прославу слуги Божого о. Романа Бахталовського, який розпочинається з Псалма 142. До слова, цей духовний гімн якнайкраще відображає мученицький шлях о. Романа: «Бо мою душу гонить ворог, життя моє у землю топче, він оселює мене в пітьмі, як давно померлих. Спаси мене, о Господи, від ворогів моїх, - до Тебе прибігаю! Навчи мене творити Твою волю, бо Ти Бог мій. Хай дух Твій добрий мене веде по землі рівній» (Пс. 142, 4, 9-10).

Відтак розпочалася урочиста академія. Серед лекторів, які розповіли про життя та служіння о. Романа, про його церковно-релігійну діяльність у період суспільно-політичних трансформацій, про нього як отця редемпториста та духовного письменника, а також про о. Романа як засновника і провідника Згромадження сестер Пресвятої Богородиці Фатімської були: о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ (голова Постуляційного центру беатифікації УГКЦ), п. Вікторія Чорнописька (кандидат історичних наук, асистент кафедри цивільного права та процесу Навчально-наукового інституту права та психології Національного університету «Львівська політехніка»), о. Зміцер Чарнель, ЧНІ, та с. Лукія Романів, Згромадження сестер Пресвятої Богородиці Фатімської.

Пролунали під час заходу і пісні, які свого часу написав о. Роман Бахталовський. На завершення дійства сестри подякували за присутність усім гостям та попросили про молитву до всемилостивого Бога за прославу Його вірного слуги о. Романа. До слова, його беатифікаційний процес розпочався в 2006 р. і досі триває.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами Прес-служби Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next