АКТУАЛЬНО

«Молодь має відчути від Церкви не засудження, а розуміння», — Блаженніший Святослав до молодіжних лідерів і душпастирів

Неділя, 10 червня 2018, 08:48
Є дуже мало мирян і душпастирів, які готові супроводжувати молоду людину. Адже ми можемо писати багато текстів, продумувати стратегію, однак взяти на себе відповідальність за іншу людину, стати поруч і піти з нею по життю — це важко і непросто.

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у суботу, 9 червня, під час зустрічі голів молодіжних комісій Римо- та Греко-Католицької Церков та молодіжних лідерів у рамках першого Всеукраїнського форуму молодіжних лідерів і душпастирів Католицької Церкви у Львові.

«Я хочу подякувати за те, що такий Форум зараз відбувається. Я думаю, що це неймовірно важливо, що він проводиться спільно з РКЦ, що ми намагаємося бути і думати разом. Сподіваюся, що ми будемо разом і працювати. Я йшов на цю зустріч не тільки, щоб говорити, а щоб слухати. Ми знаємо, що цього року Католицька Церква готується до Папського Синоду і намагається слухати молодь», — такими словами звернувся до присутніх Предстоятель УГКЦ, а також додав, що завжди намагається зустрічатися з молоддю та чути її.

«Якщо говорити про серйозні виклики, які є перед нашою молоддю, — це еміграція. Це потужний виклик! Варто говорити про дві форми еміграції: внутрішню та зовнішню. Внутрішня еміграція полягає в тому, що чимало людей “рухаються” всередині нашої держави... Є потужна внутрішня міграція, яка пов’язана з навчанням, війною та роботою. У чому полягає проблема щодо внутрішньої міграції? Завжди хтось “губиться” дорогою. Якщо хтось був активним членом парафії, молодіжного руху, коли виїжджає на навчання в сусіднє місто — “губиться”... І цілком очевидно, що зовнішня еміграція — це коли людина виїжджає закордон. У цьому випадку, я вважаю, що кількість людей, які “губляться” дорогою є значно більшою», — переконаний Предстоятель Церкви.

Він зауважив, що українська молодь не тікає від Церкви. Через певні обставини вона рухається країною чи країнами, але разом із тим потребує Церкви. Вона потребує, щоб хтось нею цікавився, щоб хтось за нею йшов, щоб про неї знали і на неї звернули увагу. Молодь потребує бути разом Церквою, одне з одним.

На думку Глави УГКЦ, молодь дедалі частіше вчиться молитися на прощі, а дедалі рідше в сім’ї, родині, «тому прощі та народна побожність стає чи не головним моментом передавання віри». Він також додає, що молодь прагне живого спілкування, тому з нею необхідно зустрічатися.

«Наша Комісія УГКЦ у справах молоді сконцентрована на внутрішніх справах України. Проте українська молодь стає вселенською молоддю, бо вона виїжджає, вона постійно рухається. Хтось розповідає, що існує маятникова міграція, тому ми маємо вчитися думати вселенськими категоріями», — промовив Блаженніший Святослав.

«Ми живемо на порозі формування нової глобальної культури. Кажуть, що молодь (однолітки) в різних частинах світу (наприклад, українська та бразильська) більше подібна одна до одної, ніж культура, в якій живуть батьки і діти. Уже є ці “культурні провалини”, що підсилюють “провали поколінь”, які часом існують в сім’ях. Тому як комунікувати, як відповідати на питання, як творити діалог, як і куди іти за цією молоддю, які методи душпастирства використовувати — це питання, на які нам треба шукати відповіді», — зазначив Глава Церкви.

Окрім цього, він зауважив, що бути молодим у Католицькій Церкві доволі непросто. «Молоді особи бояться, що їх будуть сварити за те, що вони молоді. Адже коли молодь приходить до храму, то там є купа експертів з минулого століття, які скажуть їй, на яке коліно треба клякати і як треба жити. Натомість є інший меседж Церкви для молоді, який може бути абсолютно революційним: якщо молодь помилиться — її ніхто не засудить. Вважаю, молодь цього дуже потребує», — наголосив Блаженніший Святослав.

Архиєрей додав, що нам варто переосмислити заклик Папи Франциска щодо милосердя. Ми повинні намагатися бути милосердними. Молодь має відчути від Церкви не засудження, а розуміння та милосердя. Саме тому душпастирі повинні бути з молоддю, супроводжувати її в усьому.

З молодіжними лідерами також зустрівся владика Едвард Кава, Єпископ-помічник Львівської архидієцезії РКЦ в Україні. «Ця зустріч є дуже-дуже позитивним плодом співпраці, — зазначив владика Едвард. — І вона дуже потрібна. Маю надію, що це початок доброї співпраці в контексті душпастирства молоді між УГКЦ та РКЦ в Україні».

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next