АКТУАЛЬНО

Молодіжна дискусія про відповідальність у плеканні сімейних цінностей

Понеділок, 23 грудня 2013, 14:14
19 грудня 2013 року в рамках заходів «Суспільні дні УГКЦ» в актовому залі Львівської молодіжної громадської організації «Українська молодь - Христові», що на вулиці Пекарській у Львові, відбулася молодіжна дискусія з о. Луїсом Окуліком, аргентинським священиком єпархії Трієсте (Італія), секретарем Ради Конференції Єпископів Європи.

Ця зустріч стала черговим практичним заходом Комісії УГКЦ «Справедливість і мир», яка намагається Суспільними днями активізовувати громадську активність у світлі соціальної доктрини Церкви.

Студентська молодь мала нагоду на початку зустрічі почути презентацію фахівця з канонічного права та соціальної доктрини Церкви на тему: «Роль християнської сімʼї в євангелізації європейської культури», у якій йшлося, зокрема, про небезпеки та виклики, які стоять на перешкоді давньої та важливої інституції – сімʼї. Зустріч супроводжувалась активними обговореннями та цікавими запитаннями у колі молоді.

«Лише на ціннісній основі, яка є визначальною у міцності християнської сімʼї, формується правильне ставлення людини до подій, що відбуваються в суспільстві; завдяки християнським цінностям, на яких побудована сімʼя, правильне трактування особи протилежної статі входить в життєві основи особистості і тоді молода людина стає здатною створити свою сімʼю на основі доброго прикладу сімейного життя своїх батьків.

Особливого значення сімейні цінності набувають у кризові та трансформаційні періоди, коли суспільство вимагає чітких орієнтирів для подальшого розвитку. У протилежному випадку ми бачимо прагнення звільнитися від сімейної відповідальності, тобто від необхідності інституції подружжя, а особливо від плідності: разом із цим втрачається розуміння значення людської статевості. Результатом цього стає різке зростання кількості розлучень, використання контрацептивів, а відтак легалізація і збільшення кількості абортів та багато інших надзвичайно руйнівних для людини наслідків. Беручи до уваги процес євангелізації європейської культури, справді бачимо, що особлива роль відводиться батькам, як першим «вчителям віри» всередині «домашньої Церкви», якою є сім’я. Це означає, що сім’ю, подібно до Церкви, потрібно вважати землею, на яку приноситься Євангеліє і з якого вона розвивається» – зазначив о. Луіс Окулік.

Він також зосередив увагу на важливості родини у світлі соціального вчення Церкви як життєво важливій клітині суспільства. Говорив і про те, що Католицька Церква, натрапляючи на такі відчутні і стрімкі культурні виклики, які глибоко підривають значення сімʼї, завжди шукала і шукає способу дати адекватну відповідь, яка б випливала із євангельської правди про людину. Як приклад такої відповіді, гість із Аргентини навів «Запитник Папи Франциска» щодо актуальних проблематик, які зачіпають інституцію сімʼї. Пояснивши присутнім структуру «Запитника», о. Луіс підкреслив також і те, що він адресований кожному вірному Католицької Церкви і включає в себе не лише блок із запитаннями, а й певні пропозиції зі сторони єпископів, священиків та вірних.

Молодіжна дискусія супроводжувалася пошуком конкретних практичних відповідей та пропозицій щодо проблем, викликів і труднощів, пов᾽язаних із сімейним життям, відповідальністю кожного члена сім᾽ї та важливістю плекання чеснот. На завершення зустрічі секретар Ради Конференції Єпископів Європи побажав студентській молоді не стояти осторонь сучасних викликів, а пропагувати й поширювати у світі євангельські цінності, котрі є проявом Царства Божого і слугують парадигмою, фундаментом для багатьох інших систем цінностей.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next