АКТУАЛЬНО

Молодіжні ініціативи на прощі у Зарваниці

Четвер, 11 липня 2019, 14:50
«Для багатьох людей Зарваниця - мов берег Галилейського моря. Ми сюди приходимо, бо втомлені житейським морем. Хвилі нас заливають... Це море ніколи не є спокійне: як не одні вибори, то інші; як не один ворог, то інший; і як не зовнішній противник, то внутрішній...Тож ми шукаємо якогось берега, до якого можна пристати, тобто прагнемо надійності у нашому житті. Всі обіцяють нам стабільність. Це якесь таке чарівне слово, яке звучить із уст багатьох. Проте ми розуміємо, що стабільність, добробут і мир знайде лише той, хто пристане до того берега, на якому і зараз походжає між нами Христос», — так про Зарваницю говорив Предстоятель УГКЦ 30 червня, коли собору Зарваницької Матері Божої урочисто надали статус малої базиліки.

І це лише одна з причин, чому варто вирушати в це паломництво — пішки чи транспортом, готуючись заздалегідь чи вирішивши спонтанно. До речі, Молодіжна комісія Тернопільсько-Зборівської архиєпархії організовує пішу колону прочан (близько 2000 тисячі прочан), які вже зі самого ранку в п’ятницю, 12 липня, після Архиєрейської Божественної Літургії, вирушають пішим паломництвом у Зарваницю.

Цього року для молоді, як зрештою, вже багато років поспіль, Молодіжна комісія Тернопільсько-Зборівської архиєпархії готує масштабну програму. Центральною стане зустріч Блаженішого Святослава з молоддю, 13 липня (початок о 16-й годині) в межах творення Єдиного молодіжного простору УГКЦ. «Мудра молодь питає» — улюблена багатьма рубрика, об’єднує тих, хто хоче почути відповіді на різні запитання, розвіяти свої сумніви, поспілкувавшись із Главою нашої Церкви.

Також вищезгадана комісія у співпраці з ГО «Зарваницька ініціатива» проведе зустріч для молоді у форматі відкритого університету, продовжуючи таким чином цікавий молодіжний момент у рамках прощі «Зарваницькі зустрічі». На цій зустрічі порушуватимуться актуальні питання для молоді у світлі соціальних настанов та ініціатив праведного Андрея Шептицького. Тема спілкування — «Реальність молоді в селі й те, що на неї чекає в місті». Зустріч відбудеться на території Молодіжно-духового центру в Зарваниці з 18:00 до 19:30. Учасниками заходу будуть цікаві спікери — представники молоді та громадських організацій.

На завершення організатори готують ще одне грандіозне дійство — Духовно-мистецьку програму для молоді на Співочому полі, яка розпочнеться опівночі і триватиме майже до світанку. Серед запрошених гуртів — «Шпилясті Кобзарі» і «Кана». Ведучі програми — Тетяна Дармограй та отець Роман Демуш.

Кульмінацією прощі у Зарваниці стане недільна ранкова Літургія (14 липня), яку очолить Глава УГКЦ і на якій співслужитимуть усі єпископи.

Збираючись на прощу до Зарваниці, не забудьте, що ще одна, справді вражаюча частина цього масштабного заходу, — нічна хода зі запаленими свічками та молитовним співом. Повірте, лише від усвідомлення того, скільки людей одночасно промовляють слова молитви, звертаючись до Богородиці, перехоплює дух. А піднесена атмосфера, яка заполонює все довкола, наповнить ваші серця такою неймовірною радістю, що кожного разу, коли буде нагода відвідати Зарваницю — ви поспішатимете туди.

Нагадаємо, собор Зарваницької Матері Божої — центральний храм архітектурно-храмового комплексу в селі Зарваниця Теребовлянського району Тернопільської області. Розміщений на території Зарваницького духовного центру. Родзинкою цього місця є чудотворна ікона Божої Матері Зарваницької, яка датується серединою XVII ст. Вона відома в Україні та за її межами.

Зарваниця є одним із найдавніших чудотворних місць України. Історія починається з 1240 року. Тоді монах з Києва, рятуючись від навали хана Батия, втікав на Західну Україну. Виснажений чернець заснув на березі Стрипи. Йому приснилася Матір Божа. Прокинувшись, він побачив перед собою ікону Богородиці з Ісусом, яка височіла над джерелом. Монах, помолившись, обмив свої рани джерельною водою – і вмить одужав. А місце, де «зарвав його сон», назвав Зарваницею. Згодом біля джерела було збудовано дерев’яну капличку, в якій зберігалася чудотворна ікона. Зараз на її місці стоїть каплиця Об’явлення Матері Божої.

Наталія Павлишин


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next