АКТУАЛЬНО

Монашество УГКЦ розпочало навчання у Школі духовності

П'ятниця, 04 лютого 2011, 23:34
«Навіщо потрібно, скажімо, лікарям, постійно покращувати свою кваліфікацію? Богопосвячені особи також потребують оновлення духовних знань, тому що й у них трапляються моменти стагнації. Зрештою, ще Папа Іван Павло ІІ в одній із своїх енциклік говорив про необхідність перманентної формації (виховання), адже ніхто не може твердити, що він уже все знає і йому цього достатньо, щоб вважати себе досконалим. Божу глибину варто пізнавати невпинно: читаючи, слухаючи, молячись. Бо її дна ніколи не сягнути», – вважає перший викладач щойно започаткованої Школи духовності для богопосвячених осіб ієромонах Йона (Максім), студит. Своїм науковим досвідом, зокрема знаннями зі старозавітної царини, священик поділився з 38 учасниками конференції «Біблійна духовність. Старозавітні образи духовної боротьби».
«Навіщо потрібно, скажімо, лікарям, постійно покращувати свою кваліфікацію? Богопосвячені особи також потребують оновлення духовних знань, тому що й у них трапляються моменти стагнації. Зрештою, ще Папа Іван Павло ІІ в одній із своїх енциклік говорив про необхідність перманентної формації (виховання), адже ніхто не може твердити, що він уже все знає і йому цього достатньо, щоб вважати себе досконалим. Божу глибину варто пізнавати невпинно: читаючи, слухаючи, молячись. Бо її дна ніколи не сягнути», – вважає перший викладач щойно започаткованої Школи духовності для богопосвячених осіб ієромонах Йона (Максім), студит. Своїм науковим досвідом, зокрема знаннями зі старозавітної царини, священик поділився з 38 учасниками конференції «Біблійна духовність. Старозавітні образи духовної боротьби». Школа духовності для богопосвячених осіб розпочала свою роботу 4 лютого 2011 року в селищі Брюховичі, біля Львова. Ініціатор створення - Комісія УГКЦ у справах монашества, голова о. Петро Баран (ЧНІ). Взірцем для наслідування стала однойменна Школа для мирян, що вже два роки поспіль діє в Свято-Успенській Унівській лаврі. Викладач духовності о. Йона (Максім) раніше проводив лекції там, тож може порівняти. Священик зазначає: «Школа для мирян в Уневі і теперішня Школа для богопосвячених осіб нічим надто не відрізняються. Хоча мова тут йде про різні речі, однак суть та сама, адже всі ми передовсім християни». Присутність на конференції представників лише жіночого чернецтва доповідач пояснює добрим усвідомленням ними потреби розвивати власну духовність. Сама ідея створити Школу для монашества існувала вже кілька років. Її мета – допомога особам, які не мають змоги відвідувати навчальні заклади, але хочуть здобути основи богословської освіти. Курс навчання триватиме два роки, а учасниками можуть стати усі охочі богопосвячені особи. При цьому вибір тем довільний. Крім занять, у програмі закладу передбачено час на спільну й особисту молитви, духовні розмови. На першій лекції Школи духовності о. Йона (Максім) нагадав слова св. Макарія. «Святий Макарій звертає увагу на дуже велику близькість між людиною Старого Завіту і Творцем. Про нову людську сутність після Христа, Його смерті та Воскресіння, дещо по-іншому, але схожими словами говорить Іван Богослов в Об‘явленні. З цього можемо зрозуміти, що ми зараз знаходимося між тими двома екстремами – першим сотворенням і новим небом, яке прийшло. Христос каже: «Вже тут і тепер Царство Боже є між вами». Цього треба бути завжди свідомим, щоб мати успіх у духовному житті. Це фундамент нашої духовності», – підкреслив о. Йона.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next