АКТУАЛЬНО

Мощі Пратулинських мучеників передали для постійного почитання парафіям Луцького екзархату

П'ятниця, 26 січня 2018, 16:40
Священнослужителі Луцького екзархату УГКЦ на чолі з владикою Йосафатом Говерою здійснили паломництво до санктуарію Благословенних мучеників Підляшшя в Пратулині. Таке відпустове місце нині знаходиться на території Польщі.

Пратулинські мученики – це 13 греко-католицьких мирян с. Пратулин, яких 24 січня 1874 розстріляли царські солдати за відмову перейти в російське православ’я і передати сільську дерев’яну церкву православному священику. Село Пратулин розташоване неподалік від міста Холм у Польщі, що в ХІХ ст. належало до Холмської єпархії Української Греко-Католицької Церкви. Греко-католицька парафія існувала тут із 1676 року.

Паломництво для вірних Луцького екзархату було особливим, оскільки під час Архиєрейської Божественної Літургії, з благословення ординарія Сєдлєцької дієцезії РКЦ єпископа Казімєжа Гурди (Люблінська митрополія) і єпископа-помічника Петра Савчука, парафіям екзархату було урочисто передано для постійного почитання мощі Пратулинських мучеників.

Владика Йосафат, висловлюючи щиру вдячність від імені всіх вірних екзархату, подарував господарям ікону святого священномученика Йосафата, Архиєпископа Полоцького, яка зберігатиметься в невеличкому дерев’яному храмі, відреставрованому на зразок розібраної давньої української греко-католицької церкви.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.lutsk-ugcc.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next