АКТУАЛЬНО

Місіонери з Італії та Сербії розповіли семінаристам про особливості душпастирства в цих країнах

Четвер, 25 червня 2015, 15:24
Експерт ПМВ о. Мартин Хабурський розповів учасникам курсу про своє місійне служіння у Сербії. "Їхав на три місяці, а залишився на два роки. Це був дуже гарний досвід. Довелося вивчити дві мови - сербську і русинську.

Проповідував і русинською, і українською", - сказав о. Мартин. Він закликав майбутніх священиків не боятися труднощів і проблем, які можуть виникнути на місійних теренах, оскільки вони загартовують. І відзначив, що їхати на місії краще в молодому віці, адже тоді душпастирі відкриті для всього нового і мають силу та енергію боротися і перемагати.  

"Я не готувався до місійної праці, не знав місцевої ситуації. Але якщо хочеш щиро послужити своїм людям, якщо маєш добрі наміри і довіряєш Богу, усе буде добре. Усього не передбачиш, але Господь завжди допоможе", - зауважив отець Мартин. 

Пасторальний координатор для українців в Італії о. Марко Семеген розповів про особливості місійного душпастирства в цій країні. Він зазначив, що сьогодні в Італії працюють 58 священиків УГКЦ і існує 133 громади, близько 90 з яких заснував колишній виконавчий секретар ПМВ о. Василь Поточняк, котрий, фактично, був основоположником систематичного душпастирства українців в Італії. 

Отець Марко повідомив, що на початках священик на місійних теренах в Італії не тільки виконував душпастирську функцію, а й мусив бути адвокатом, лікарем і допомагати вирішувати всі проблеми і питання, які виникали в українців-заробітчан. За майже 20 років ситуація змінилася, перед Церквою постали нові виклики. Наприклад, з'явилося багато дітей (одні приїхали з України до батьків, інші вже народилися в Італії). Тому виникла потреба в заснуванні шкіл. На сьогодні відкрили вже чотири парафіяльні школи. Працюють літні табори. 

Священик повідомив, що офіційно в Італії зареєстровано 235 тисяч українців, з яких близько 75 тисяч (за оцінками УГКЦ) - греко-католики. "В Італії дуже часто парафія має домашній характер. Завдання священика - не тільки відслужити Літургію та висповідати людей, а ще й дати їм відчуття рідного дому", - сказав пасторальний координатор. За його словами, УГКЦ в Італії не тільки має забезпечити своїм вірним душпастирську опіку, а й допомогти їм відстояти власну ідентичність. 

Отець Марко Семеген також відзначив важливість проведення місійного курсу ПМВ. "Цей курс дає вам, як кандидатам до священства, а відповідно - кандидатам до місійного служіння, широку панораму того, чим живе наша Церква в діаспорі. Українці мешкають у всіх куточках світу. Це для нашої Церкви виклик і завдання - надати душпастирську опіку всім вірним. Часто існує думка, що на місіях живеш наче в раю. Позитив цього курсу в тому, що він позбавляє певних ілюзій і надає реальну картину того, що відбувається на місіях", - зазначив пасторальний координатор для українців в Італії.

Після лекції отцю Марку з нагоди іменин подарували ікону Божої Матері. 

pmv.ugcc.org.ua

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next