АКТУАЛЬНО

«Нічого не очікуй, нікого не звинувачуй, зроби щось»: у Зарваниці молодь дискутувала про те, «як будувати рідну хату»

Понеділок, 16 липня 2018, 21:09
На формаційно-просвітницькій зустріч для молоді, яка відбулася 14 липня на території молодіжного центру в Зарваниці, виникла жвава дискусія. Захід, який пройшов у форматі відкритого університету, зібрав молодих паломників, які шукали відповіді на наболілі запитання: «як будувати рідну хату» та як у сучасних обставинах стати успішною людиною?

Команда спікерів була різноманітною: голова Комісії у справах молоді Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та настоятель Архикатедрального собору Тернополя о. Орест Павліський, інженер-проектант, член ТУСК «Обнова» Тарас Кривецький, український менеджер-економіст, засновник Києво-Могилянської бізнес-школи (KMBS), Міністр економічного розвитку і торгівлі України (з 27 лютого по 2 вересня 2014 року), засновник і директор Школи управління УКУ (2014–2015) Павло Шеремета, генеральний консул Чеської Республіки в Україні Павел Пешек, очільник ГО «Зарваницька ініціатива» Володимир Болєщук. Модератор заходу – о. Роман Демуш.

Порушувалися актуальні для молоді питання у світлі послання праведного митрополита Андрея (Шептицького) «Як будувати рідну хату», спікери ділилися особистим досвідом, давали цінні поради.

Отець Орест розповів про навчання в Чехії та виокремив причини повернення в Україну. Священик закликав слухачів здобувати якісні знання та пробувати втілювати їх в Україні: «Ми повинні берегти почуття любові й поваги до людей, зав’язувати дружбу. Кожен клієнт – це VIP клієнт. Проблема, що наші люди привозять з-за кордону тільки гроші, а не привозять дружби. Бути  за кордоном – це скористатися і взяти щось для себе та своєї країни».

Особливою була розповідь самореалізації себе в Україні від Тараса Кривецького, який після досвіду заробітчанства та тривалих пошуків сьогодні успішно працює в Тернополі інженером-конструктором. Доповідач ствердив, що в Україні нелегко, однак реально знайти добру роботу. Для цього треба закотити рукави і показати себе ефективним працівником.

Павло Шеремета, крім власного досвіду становлення, дав молоді низку цінних порад. Він закликав не залишатися на одному місці, адже «світ глобалізується, виїхати легше, бути в одній країні – зле, бо в тебе погляд стає консервативнішим». Доповідач каже, що «крім дружби і грошей, важливо привезти в Україні продуктивність. Чому країни багатші? Не тому, що кращий уряд, вони просто в 4–5 разів продуктивніші». Павло Шеремета як запоруку успіху виділив вміння організувати робочий час і роботу своїх команд. А вкінці додав: «Ехрест nothing, blame nobody, do something», що в перекладі означає: «Нічого не очікуй, нікого не звинувачуй, зроби щось».

Генеральний консул Павел Пешек зазначив, що трудова еміграція – феномен, який заторкає на тільки Україну, але і Чехію та багато інших країн. «Є велика нестача робочої сили. Кожна країна шукає робочу силу за кордоном. А ті працівники, що приїхали сьогодні з України – велика допомога Чехії. Це, передовсім, лікарі, менеджери, айтішники». За його словами, такий процес недобрий для економіки України, однак все можна виправити, коли наша держава позбудеться корупції. «Це найбільша проблема для України», – підсумував спікер. Він також закликав молодь подорожувати, шукати друзів, переймати європейські цінності, розширювати свої горизонти.

Володимир Болєщук говорив про економічні й суспільні проблеми України. Він висловив стурбованість з приводу того, що на сьогодні працедавців не можуть знайти кваліфікованих працівників: «Всі в один голос скаржаться на брак робочої сили. Важко знайти хорошого працівника. Спеціалістів немає, зарплати їх сьогодні вже не тримають. Профтехосвіта не готує хороших і кваліфікованих спеціалістів. Кращі їдуть». Однак зазначив, що молода людина, яка стане спеціалістом, зможе знайти собі добре оплачувану роботу в Україні.

Організатором панельної дискусії виступила Комісія у справах молоді Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ у співпраці з ГО «Зарваницька ініціатива».

Прес-служба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next