АКТУАЛЬНО

На Інтерактивну карту УГКЦ нанесено Вінніпезьку архиєпархію

Вівторок, 21 лютого 2017, 15:53
Понад 120 локацій Вінніпезької архиєпархії УГКЦ було додано до Інтерактивної карти за останні два тижні. Зі 127 парафіями та 13 деканатами Вінніпезька архиєпархія стала другою адміністративно-територіально структурою Української Греко-Католицької Церкви після Торонтської єпархії, яку було повністю нанесено на карту.

Юрисдикція Вінніпезької архиєпархії поширюється на всю канадську провінцію Манітоба. Архиєпархія веде початок від першого греко-католицького єпископа Никити Будки, призначеного Ватиканом 15 липня 1912 року для греко-католицьких вірних у Канаді з Австро-Угорщини (єпископська хіротонія відбулася у Львові 14 жовтня 1912 р.). 3 листопада 1956 року з усіх канадських єпархій УГКЦ утворено Вінніпезьку митрополію. Першим митрополитом був владика Максим Германюк (1956 – 1992 рр.).

Українці в провінції Манітоба почали селитися вкінці 19 століття і здебільшого у сільській місцевості. Проте після Другої світової війни розпочалися активні процеси урбанізації і села почали пустіти. Тому в провінції є чимало покинутих українських церков. Це ускладнює їхнє місце розташування, тому деколи на карті вказувалося приблизне місцезнаходження об’єктів. Адміністрація Інтерактивної карти просить зацікавлених читачів, котрі володіють відповідною інформацією, допомогти доповнити та уточнити географічні та історичні дані.

Також завдяки інформації від дописувачів були доповнені та уточнені деякі дані про уже нанесені локації: церкви, каплиці та монастирі. Окрім того, до карти (map.ugcc.ua) додані нові місця: Церква Святого Архистратига Михаїла (м. Калуш, Івано-Франківська область), Церква святого Архистратига Михаїла (смт Запитів, Львівська область), Церква Параскеви П'ятниці (с. Більче-Золоте, Тернопільська область) та громада при храмі Різдва Пресвятої Діви Марії (м. Ґісона, Іспанія).

Всього на карті вже 1706 об’єктів. Адміністрація карти й надалі потребує допомоги від дописувачів. Якщо ви можете допомогти інформацією, уточненнями чи маєте зауваження, пишіть на електронну скриньку [email protected] або на фейсбук-сторінку https://www.facebook.com/mapugcc/.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next