АКТУАЛЬНО

На інтронізацію Митрополита Філадельфійського Бориса Ґудзяка прибуде понад 50 єпископів

Субота, 01 червня 2019, 17:23
4 червня під час Архиєрейської Божественної Літургії в катедрі Непорочного Зачаття у Філадельфії відбудеться інтронізація новойменованого Митрополита Філадельфійського Бориса Ґудзяка. На церемонію очікується понад 50 єпископів, 125 священиків, 11 дияконів та 70 членів монаших чинів. Інтронізаційні урочистості проходитимуть 2-9 червня під гаслом: «Від серця до серця».

Літургію очолить Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав.

На інтронізацію очікується його ексцеленція Крістофер П’єр, апостольський нунцій в США, його еміненція Тимоті кардинал Долан, архиєпископ Філадельфійський Чарлз Чапу, архиєпископ-емерит Стефан Сорока.

Владика Борис Ґудзяк буде уведений на престол як сьомий митрополит Української Греко-Католицької архиєпархії у Філадельфії. Новий духовний провідник Української Греко-Католицької Церкви в Сполучених Штатах є наступником иитрополита Стафана Сороки, чиє зречення через хворобу Папа Франциск прийняв 16 квітня 2018 року. Єпископ Андрій Рабій тимчасово виконував обов’язки апостольського адміністратора Філадельфійської архиєпархії.

У вересні 2018 року Синод Єпископів УГКЦ звернувся до Святого Престолу про призначення нового митрополита-архиєпископа для Філадельфійської архиєпархії. 18 лютого 2019 року Папа Франциск проголосив призначення владики Бориса Ґудзяка, митрополитом Філадельфійським.

Програма святкувань на 4, 8 і 9 червня

З усією програмою урочистостей «Від серця до серця» можна ознайомитися за цим посиланням: ukrcap.files.wordpress.com

***

Владика Борис Ґудзяк був рукоположений на священника 26 листопада 1998 року. 21 липня 2012 року владика Борис був проголошений Папою Венедиктом XVI єпископом для вірних Франції, Бельгії, Нідерландів, Люксембургу та Швейцарії й рукоположений на єпископа 2 грудня 2012 року. 19 січня 2013 року Папа Венедикт XVI підняв Апостольський екзархат для українців Франції, Бенелюксу та Швейцарії до рівня єпархії Святого Володимира в Парижі.

Владика Борис Ґудзяк народився 24 листопада 1960 року в Сирак’юзах штату Нью-Йорк в родині емігрантів з України. У 1980 році він здобув бакалаврат з філософії та біології в університеті в Сирак’юзах і продовжив навчання в Римі, де належав до оточення патріарха Йосифа Сліпого. У 1983 році він захистив бакалаврат з богослов'я в Папському університеті Урбаніана і тоді повернувся до Америки, щоб працювати в Гарвардському університеті над докторатом зі слов'янської та візантійської історії культури, який він захистив у 1992 році. У 1995 році отримав ліцензіат зі східного християнства в Папському східному інституті. 

У 1992 році Борис Ґудзяк переїхав до Львова, де організував і керував Інститутом історії Церкви. У 1993 році був призначений головою комісії з відновлення Львівської богословської академії. З 1995 по 2000 роках працював віце-ректором Львівської богословської академії, пізніше, з 2000 по 2002 роки, – ректором. У цей рік отець Ґудзяк став ректором Українського католицького університету (відкритого на базі Академії), а в 2013 році його президентом.

У Сполучених Штатах до Української Греко-Католицької Церкви входить Філадельфійська архиєпархія, яка нараховує 13 000 вірних, 62 парафії, 2 місії в штаті Делавер, в східній Пенсильванії, Окрузі Колумбія, Меріленді, Нью Джерзі та Вірджинії. Інші єпархії у складі митрополії – Стемфордська; Святого Миколая в Чикаго; Святого Йосафата в Пармі.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next