АКТУАЛЬНО

На Аскольдовій могилі освятили барельєф єпископу Іванові Маргітичу

Понеділок, 23 жовтня 2017, 12:53
22 жовтня 2017 року на фасаді церкви Святого Миколая Чудотворця УГКЦ, що на Аскольдовій могилі, освятили барельєф єпископа Івана Маргітича.

Освячення пам’ятної дошки відбулося після Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії. Разом із архиєреєм служили місцеві священики на чолі з митрофорним протоєреєм Ігорем Онишкевичем, парохом цієї парафії, а також священики із Закарпаття о. Василь Носа, о. Петро Кобаль і о. Юрій Бровдій. На знакову подію разом із душпастирями прибули численні паломники із с. Боржавське Виноградівського району Закарпатської області, де народився владика Іван Маргітич.

Як повідомляє "Оранта", пам’ятний барельєф освячено з благословення владики Йосифа за ініціативи пані Ольги Боровик та молільників із Закарпаття. Задум встановлення пам’ятної дошки був втілений у життя завдяки спільній молитві, праці, старанням і пожертвою парафіян та о. Юрія з с. Боржавське й родини Івана та Любові Біляків.

Написала пам’ятний портрет владики художниця Олена Тріщук з Бичкова. Після цього київський скульптор Костянтин Добрянський відтворив усе в гіпсі, а родина Ігоря та Ольги Давидових, як пожертву, відлили в бронзі. Під час торжества з рук владики Йосифа всі доброчинці були відзначені пам’ятними грамотами.

Довідка

У часі підпілля, 10 вересня 1987 року Божого, із рук владики Софрона Дмитерка о. Іван удостоївся єпископських свячень. А з благословення святого папи Івана Павла ІІ 5 січня 1991 року папською буллою владику Івана було іменовано помічником Мукачівської греко-католицької єпархії. Відтоді єпископ не один раз приїжджав до Києва і служив на Аскольдовій могилі. Він збирав вірних із Закарпаття на Божественну Літургію та заохочував їх збиратися і молитися. Тоді кожного понеділка, о 18:00 Літургію служили саме для закарпатців. У той час вірні отримали дар від єпископа Мілана Шашіка - ікону з мощами Єпископа-мученика Теодора Ромжі. До Богослужінь додали Акафіст до цього блаженного єпископа. Так владика Іван Маргітич на Аскольдовій могилі започаткував молитву греко-католиків із Закарпаття.

Прес-служба Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next