АКТУАЛЬНО

На Дніпропетровщині дітей навчали про енергозбереження, вчили сортувати сміття, економити воду, енергоресурси, час та кошти

П'ятниця, 06 жовтня 2017, 09:46
У день віддання свята Воздвиження о. Михайло Неїжмак, референт Бюро УГКЦ з питань екології на теренах Сходу України, відвідав парафію Покрови Богородиці у с. Балівка Дніпровського деканату Донецького екзархату УГКЦ.

Візит відбувся в рамках екологічних місій, що вже кілька років поспіль організовуються Екобюро та мають за мету екологічне виховання, навернення та зміну свідомості різних прошарків населення. Візит пройшов, дякуючи настоятелю храму о. Василю Колодію та його сотруднику о. Івану Косарєву.

У своєму духовному слові екореферент, на прикладі недільного Євангелія, розповів про значення хреста у житті християнина.

З акцентом на слова: «Яка користь людині, що здобуде весь світ, а занапастить власну душу», о. Михайло висловив занепокоєння, що людина сьогодення своїми вчинками щодо сотвореного дійсності наче хоче щось для себе здобути та збагатитися, а натомість руйнує своє життя та перешкоджає спасінню власної душі. Через прагнення «збагачення» – навпаки бідніє, досить часто не розуміючи наслідків свого діяння.

У сугубій ектенії окремими проханнями молилися до Бога Творця за збереження світу, а опісля Літургії разом з вірними отці навколішки помолилися молитви-перепрошення за всі, незгідні з Божим творчим задумом дії людини з обіцянкою більше не грішити.

Продовжилися екомісії відвідинами місцевого дитячого садочка під назвою «Пролісок», де більше 50-ти діточок, разом із завідувачем Тетяною Явтушенко та вихователем Тетяною Лавро з нетерпінням чекали цікавої зустрічі із представником Екобюро УГКЦ. Оскільки зустріч у даному форматі відбувалася у них вперше.

У часі зустрічі діти в ігровій формі дізналися про значення води, повітря, дерев, а також про рослинний та тваринний світ. «Цікаві та змістовні відповіді на тематичні запитання вказували, що діти вже тепер розуміють значення сотвореної дійсності для повноцінного життя людини та готові берегти цей світ і це не може не тішити», – наголосив о. Михайло.

«Я вперше за свою працю в Екобюро УГКЦ відвідав таких маленьких діток у садочку і зрозумів, що такі зустрічі надзвичайно важливі, корисні та потрібні для формування особистості», – додав керівник екологічного церковного служіння у Донецькому екзархаті. Дітки отримали екологічні наклейки, а для батьків передали флаєри «Ні підпалами» та заборони використання пластикових квітів та вінків. Спільне фото завершило приємну зустріч.

Наступний візит в рамках екомісії відбувся до місцевої середньої школи з екоуроком для 5, 6 та 7 класів. Під час екологічного уроку учні мали змогу дізнатися про навколишнє середовище, по-новому глянути на своє життя, дізнатися та переосмислити місце та місію людини у світі. Розмовляли про енергозбереження, енергоефективність, вчилися сортувати сміття, економити воду, енергоресурси, час та кошти.

Для закріплення теоретичного матеріалу всі отримали екозакладки та флаєри. Директор школи Чехлата Наталія Миколаївна, завдяки якій відбувся даний урок, подякувала Екобюро УГКЦ за вкрай потрібну діяльність та ефективну працю з підростаючим поколінням.

На завершення о. Михайло відвідав сільську раду с. Балівка, де поспілкувався з головою Валерієм Петровичем. Обговорили питання спалення опалого листя і трави, вивіз та сортування сміття, проблему байдужості та бездіяльності жителів щодо збереження довкілля. Отець Михайло Неїжмак залишив у сільраді флаєри щодо підпалів та використання пластику, які, за сприяння голови, будуть розповсюдженні серед жителів села, що стане суттєвим поштовхом до зміни свідомості селян.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next