АКТУАЛЬНО

На Хортиці провели реколекції для священиків Донецького екзархату

Субота, 28 червня 2014, 22:13
З 16 по 27 червня на о. Хортиця проходили два тури реколекцій для священиків Донецького екзархату в поєднанні з розглядом Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

Реколектант о. Йосафат Мощич, один із лідерів робочої групи зі Стратегії розвитку Церкви до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», зачепив низку важливих тем, які становлять і формують фундамент священичого покликання й життя на основі особистої зустрічі з воскреслим Христом – живим Богом.

Кожен священик, який хоче бути добрим пастирем для своєї пастви, повинен досконало володіти мистецтвом керигматичної  проповіді.  У сучасному суспільстві і церковній спільноті якісна керигматична проповідь повинна посідати одне з центральних позицій євангелізації. Але важливим моментом для того, щоб добре проповідувати Слово Євангелія, потрібно самому священику запалитися і горіти «живою» вірою Христового Євангелія. Необхідною умовою та найголовнішим елементом такого запалу для якісного проголошення Слова Керигми є пережити глибоку та інтимну зустріч з воскреслим Христом, яка зовсім не є теоретичною чи поверхневою, але має бути практично реалізована всередині  священичого «я», всередині свідомості, серця і душі. Той священик, який зуміє пережити цю особисту зустріч з воскреслим Христом – живим Богом – зможе передати цей досвід іншим людям, які йому довірені Богом. Це великий обов’язок кожної богопосвяченої особи – пережити особисту зустріч з живим Богом, і саме така зустріч в подальшому обов’язково стане найуспішнішим елементом євангелізації, проповідування Слова Божого, особи Ісуса Христа.

«Для того, щоб пережити цю особисту зустріч, – за словами владики-номінанта, -  потрібно збагнути фундаментальну річ нашого буття – Бог мене любить, і відчути Божу любов та її дію у своєму житті».

У неділю, 22 червня, о. Йосафат Мощич мав можливість відвідати греко-католицькі громади в Запоріжжі та в інших містечках Запорізької області, де зміг більш детально ознайомитися з пасторальним служінням у цих місцевостях, побачити, в яких обставинах та умовах створюються і діють наші парафії, та поспілкуватися з парафіянами у родинній, домашній атмосфері.

На жаль, не всі священики змогли приїхати до Запоріжжя, зважаючи на ті жахливі обставини, в яких відбувається душпастирське служіння в Донецькій і Луганській областях, коли в бік наших священиків лунають погрози розправи, конфіскації церковного чи особистого майна, а в деяких священнослужителів злочинці вже відібрали помешкання. Деяких душпастирів просто не випустили зі своїх парафій терористи.

Владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, та священики Донецького екзархату висловлюють щиру подяку о. Йосафату Мощичу за проведені реколекції, за змогу бути разом з ними та поділитися своїм досвідом щодо практичної реалізації священичого життя,покликання та служіння на основі глибокої зустрічі з воскреслим Христом.       

о. Максим Кролевський

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next