АКТУАЛЬНО

На храмовий празник архикатедрального собору Тернополя освятили унікальну капличку

Понеділок, 23 грудня 2013, 10:32
22 грудня відбулася Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди храмового празника тернопільської архикатедри та 20-ї річниці створення Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ.

Отримати благословення від чотирьох архиєреїв УГКЦ та взяти участь у посвяченні новозбудованої каплиці для освячення води, що поблизу собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, прибули сотні тернополян, представники  влади та гості.

Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський владика Василь (Семенюк) спільно з владикою Дмитром (Григораком), Єпархом Бучацьким, владикою Йосафатом (Говерою), Екзархом Луцьким, владикою Василем (Івасюком), адміністратором Коломийсько-Чернівецьким, та за участю декількох десятків священиків очолили Божественну Літургію.

Пастирське слово до вірних виголосив владика Василь (Івасюк). Архиєрей підкреслив важливість постаті Пресвятої Богородиці в історії спасіння, а відтак висловив свою стурбованість подіями, які відбуваються на Євромайдані. “Сьогодні всі конфесії, вся спільнота вірних зібралася на київських горах, щоб через молитву віри до Жінки, “одягненої в сонце”, тобто Пресвятої Богородиці, відновити євангельську любов одне до одного... Сьогодні стоїть на Майдані молоде громадянське суспільство, люди мерзнуть, моляться і переживають за майбутнє своїх дітей і рівночасно за долю своєї держави. Всіх, хто має важелі влади, просимо: не допустіть силового варіанту вирішення, бо це дорога в нікуди".

Відтак єпископ дав духовну пораду всім, кого це може стосуватися: "Господь кличе до світських правителів залишити людську гордість, а навчитися покори від народженого Ісуса Христа у Вифлеємі. В покорі прийти до людей на Євромайдан, вдарити себе в груди і, подібно до євангельського митаря... перед громадянським суспільством визнати провину. Опісля сідати за стіл переговорів, а, налагодивши спокій в суспільстві, можна з чистою совістю йти до храму на різдвяну Службу Божу".

Наприкінці закликав: "Не будемо засівати нашу землю насінням, відмінним від любові. Нехай Божа любов нам допоможе вилікувати наше суспільство від гріха корупції, несправедливості та казнокрадства".

Цього дня судовий вікарій архиєпархії о. Роман Дутчак отримав із рук архиєпископа Василя церковну нагороду - хрест із прикрасами, її ж отримали такі священики: декан Тернопільський Віталій Козак, декан Теребовлянський Іван Довгошия та декан Козівський Роман Рокецький. А золотий хрест отримали отці: декан Великоберезовицький Василь Брона, декан Тернопільський Роман Ваврух та декан Збаразький Андрій Лахман.

Митрополит Василь та настоятель собору о. Андрій Романків подякували благодійникам та меценатам, які долучилися до зведення каплиці. У ній відтепер освячуватимуть воду на релігійні свята, а кожен тернополянин зможе набрати святої води за будь-якої потреби.

Після Літургії вірним презентували збірку духовних наук та послань “Зерна віри” єпископа Михайла Сабриги, адже саме цього дня, 20 років тому, його було інтронізовано на Тернопільську катедру.

фоторепортаж

Прес-служба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії
світлини Thieri Newman фотоагенція "Дубельтівка"

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next