АКТУАЛЬНО

На круглому столі в Києві говорили про виклики перед Україною у сфері протидії торгівлі людьми

Вівторок, 18 жовтня 2016, 13:39
Відбувся круглий стіл «Виклики перед Україною у сфері протидії торгівлі людьми і наші взаємодійні відповіді на них», організований Благодійним фондом «Карітас-Київ» за сприяння Київського КМЦСССДМ

Директор БФ «Карітас-Київ» о. Роман Сиротич ознайомив учасників із місією, історією створення фонду, актуальними завданнями, що вирішуються, а соціальний працівник Кочубей Алла розповіла про послуги, що надаються постраждалим від торгівлі людьми в новому проекті і про бажання налагодити взаємодію з іншими організаціями для обміну ресурсами в інтересах клієнт.

Про готовність налагоджувати і вдосконалювати співпрацю з різними суб'єктами національного механізму взаємодії з питань надання допомоги та захисту постраждалим від торгівлі людьми особам сказала Лоцман Юлія, провідний спеціаліст КМЦСССДМ (Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді). «Ми раді взаємодіяти з кожною  громадською організацією, особливо якщо якість надаваних послуг є високою», - наголосила вона.

Про нові тенденції і виклики, що стоять перед Україною у сфері протидії торгівлі людьми, доповіли у своїй презентації Чернявська Анна та Блінова Єлизавета, асистенти програми з протидії торгівлі людьми з Міжнародної організації з міграції (МОМ).

«Запобігти проблемі набагато простіше, ніж боротися з її наслідками, - говорить директор з розвитку компанії «А-21 Україна» Саченко Юлія. - Тому наша команда розробляє та проводить превентивні семінари, метою яких є підвищення обізнаності про проблему торгівлі людьми та сучасного рабства. У школах, інтернатах та університетах ми спілкуємося з молоддю та фахівцями, щоб проінформувати людей, які знаходяться в групі ризику. Молоді люди отримують інформацію про те, як не стати жертвою торгівлі людьми і як діяти в ситуації ризику.

Ми віримо, що торгівлі людьми можна запобігти, навчаючи не тільки тих, хто може стати жертвою, а й тих, хто може бути потенційним трафікером, тобто стати злочинцем. Наші команди проводять акції на вулицях, працюють в університетах, церквах, з державними та громадськими організаціями.

Пропонуємо розглядати нас як ресурс, готові взаємодіяти» - завершила Юлія.

Гонтаренко Олена, завідувач сектором сімейної політики ССДС КМДА, підтвердила, що є потреба і можливість охопити превентивними просвітницькими заходами учнів профтехучилищ.

«Консолідуючи зусилля, ми зможемо ефективніше налагодити допомогу постраждалим», - наголосила Магурова Олександра, радник Мінсоцполітики з питань ВПО в м. Києві, і запропонувала оформити базу ресурсів.

Психолог БФ «Карітас-Київ» Ляшенко Ольга розказала про ресурси щодо психологічної допомоги: опрацювання травматичного досвіду клієнтів  в групі травматерапії сертифікованого спеціаліста  Ірини Наталушко,  технології психологічної допомоги, розроблені на кафедрі соціальної роботи під керівництвом професора Швалба Ю. М. в Інституті психології імені Костюка, а також про свої власні розробки.

Нещодавно у БФ «Карітас-Київ» розпочав діяльність Консультаційний центр для допомоги постраждалим від торгівлі людьми. Головною метою цього центру є сприяння соціальній та професійній інтеграції жертв торгівлі людей та запобігання торгівлі людьми шляхом надання послуг з консультування для потенційних жертв, особливо трудових мігрантів, дітей та груп ризику. У ході проекту буде проводитися виїзна робота для виявлення жертв торгівлі людьми у віддалених населених пунктах, інформування населення про ризики торгівлі людьми. Потерпілі отримуватимуть комплексну реінтеграційну допомогу.

Проблема торгівлі людьми для України є дуже актуальною. За даними Представництва МОМ, в Україні виявлено:

· 11 700 осіб, які постраждали від торгівлі людьми за останні 10 років;

· більше ніж 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року;

· 3-7 млн. українців живуть та працюють за кордоном;

· більше ніж 1,6 млн. осіб вимушено переміщені зі Сходу України і Криму;

· 600-800 тисяч осіб у світі щорічно продають за кордон з метою експлуатації.

«Основними завданнями проекту є: виявлення жертв торгівлі людьми у співпраці з іншими спеціалізованими державними структурами, забезпечення багатопланової допомоги постраждалим; сприяння реінтеграції постраждалих в суспільство; створення мережі для обміну інформацією та найкращим досвідом з національними та міжнародними організаціями, підвищення рівня свідомості груп ризику (мігрантів, молоді, ВПО, сільського населення, безробітних) та фахівців про сучасні форми торгівлі людьми», - говорить Кочубей Алла, соціальний працівник-координатор БФ «Карітас-Київ».

На сьогодні в рамках проекту налагоджуються контакти з мережею центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді м. Києва, з районними центрами зайнятості для проведення роботи із підвищення рівня свідомості населення щодо загроз торгівлі людьми. Розроблено графік тренінгів з підлітками і молоддю. Усіх, хто постраждав від цього, просимо звертатися у БФ «Карітас-Київ».

Прес-служба БФ «Карітас-Київ»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next