АКТУАЛЬНО

На курсі місійного служіння обговорили особливості праці з молоддю і психологію священичої сім’ї

Понеділок, 30 червня 2014, 13:58
Учасникам спецкурсу місійного служіння, що триває у Дрогобицькій духовній семінарії, розповіли про особливості праці з молоддю і психологію священичої сім’ї.
Отець Ростислав Пендюк, голова комісії у справах молоді, поінформував учасників семінару про працю з молоддю, зокрема і серед українських мігрантів. «Дуже важливо, як ми ставитимемося до молодих людей, наскільки будемо відкритими до них. Молоді люди - це люди, які шукають, які мають запитання. І ми повинні допомогти їм знайти ці відповіді», - сказав о. Ростислав. Голова комісії у справах молоді також запросив всіх присутніх на Всеукраїнський молодіжний з’їзд, що відбудеться в липні у Львові. 
Отець Теодор Мартинюк, ігумен Унівської лаври, у промові відзначив, що де б не душпастирював священик, він має пам’ятати, що найголовніше - це молитва. «Молитва - це сіль, яка посолить будь-яку ситуацію, справу, особу. Але ту молитву треба собі організувати. Наступна річ – сповідь. На місіях мусите знайти час і можливість, щоб висповідатися. Легко сказати – не можу знайти духівника. Хто шукає, той знаходить», - наголосив о. Теодор. 
Оксана Стадницька, психолог, їмость, розповіла семінаристам та їхнім дівчатам про психологію священичої сім’ї і покликання бути дружиною священика. Вона відзначила, що родина священика завжди є прикладом для наслідування для інших сімей на парафії. «Пам’ятайте, що на вас, на ваше подружжя завжди дивляться: як ви ставитесь один до одного, як молитеся, як одягаєтесь», - зазначила п. Стадницька.  
Отець Андрій Гах, секретар ПМВ, прочитав лекцію про психологічні аспекти священика, який мігрує. Він поділився власним досвідом: як став священиком, як йому вдавалося долати життєві труднощі, вказав на роль мотивації в житті душпастиря. «Мотивація для кожної людини дуже важлива, вона дає впевненість. Віра - це підґрунтя нашого життя. А мотивація священика – це дати Бога людям», - зазначив о. Андрій. Секретар також наголосив на важливості адаптації для священика, який збирається на місії, а також готовності приймати будь-які обставини. 
Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету, також прочитав лекцію для семінаристів і поділився баченням священика з погляду мирянина. «Для мене християнство - це не ідеологія, а філософія життя. Я шаную сан священика. Мій дідусь був священиком. Церква - це та сфера, в яку я поринув, коли був у таборі. Там засадничі питання добра і зла, життя і страждань приходять до тебе в дуже виразний спосіб. Мій перший літературно-публіцистичний твір, який я написав у таборі, був “Євангеліє від юродивого”», - розповів п. Мирослав. Він також наголосив, що миряни дуже швидко і чітко відчувають фальш священика, як і його доброту та щирість.  
У рамках місійного курсу у Дрогобицькій духовній семінарії також відбувся круглий стіл на тему свідоцтва душпастирювання в місійних та мігрантських викликах України і Східної Європи, в якому взяли участь подружжя о. Антона Бориса з Козятина, подружжя о. Олега Галушка з Казахстану та с. Маргарета Гутник, ЧСВВ, з Житомира. 
Отець Олег Галушка відзначив, що треба йти і служити там, куди кличе Господь. «Якщо ми щирі і вірні Христові, то ми повинні почути той поклик і піти за Ним. У Казахстані мене запалюють щирі відкриті очі людей, які дивляться на тебе і кажуть: "Отче, навчіть нас". Священик повинен любити всіх людей, які до нього приходять, хто б це не був», - сказав о. Олег. А його дружина Мирослава відзначила, що їмость насамперед повинна бути людиною жертовною і люблячою.
Отець Антон з Козятина (Вінницька обл.) порадив семінаристам кожне відповідальне рішення в житті приймати з молитвою, зокрема і щодо душпастирювання на місійних теренах. А с. Маргарета розповіла, що проживає в Житомирі три роки, і додала, що завжди хотіла служити на Сході України. «Я полюбила ці терени, відчуваю, що це моя земля. Треба любити свою Церкву, де б ви не були, - чи в Галичині, чи на Сході України, чи за кордоном», - зазначила монахиня. 
Ігор Лазоришин та Оксана Пронюк, представники спільноти колишніх заробітчан «Пієта», говорили про покликання священика для служіння мігрантам за кордоном та допомогу їхній  реінтеграції в Україні. Пані Оксана розповіла, що в 2002-2006 рр. перебувала на заробітках в Італії, де зустріла о. Василя Поточняка, і там розпочалося духовне єднання українців. А коли мігранти повернулися додому, то об’єдналися у спільноту і тепер регулярно проводять духовні зустрічі,організовують прощі. Вона наголосила на важливості підтримки духівника для українських заробітчан. «Священик має бути не тільки пастирем душі, а й українцем, патріотом. Люди будуть вимагати від вас відповіді на всі запитання, зокрема соціальні. Заробітчани часто перебувають у депресивному стані. Дуже важливо бути готовим вислухати, адже людина може годинами говорити і ділитися з вами своїми проблемами. Заробітчани прагнуть сильних духівників», - зазначила Оксана Пронюк.  
Інфо-центр ПМВ
ТЕГИ: ПМВ, курси
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next