АКТУАЛЬНО

На Луганщині дізналися про екологічну діяльність УГКЦ

Вівторок, 16 квітня 2019, 13:35
У межах щорічної Великопосної ініціативи Екобюро УГКЦ у період з 12–15 квітня на Луганщині відбулася низка тематичних заходів.

Екореферент Донецького екзархату УГКЦ о. Михайло Неїжмак відвідав чотири населені пунки: м. Лисичанськ, м. Сєверодонецьк, с. Муратове та с. Боброве. Ця територія відноситься до прифронтової зони, неподалік від лінії розмежування.

Отець Михайло прибув у Луганську область на запрошення о. Сергія Паламарчука, настоятеля парафії у м. Лисичанськ, та о. Юрія Юрчика, священика парафії Покрови Богородиці зі Сєверодонецька. Згідно з метою Великопосної ініціативи, заходи мали освітнє, молитовне та практичне спрямування.

У с. Муратове відбувся екосемінар для учнів школи на тему відповідального ставлення до Божого створіння, потреби енергозбереження, економії ресурсів і зміни способу життя. На території закладу було висаджено фруктову алею Миру, де кожне дерево з ініціативи учнів отримало свою табличку з назвою «Доброта», «Любов», «Щастя», «Мир» тощо. Також на шкільному подвір'ї появилася липова алея, яка одержала назву «Алея доброти».

У с. Боброве відбулася зустріч із місцевими жителями, на якій о. Михайло Неїжмак закликав присутніх навчитися любити світ, у якому живемо, та своїми вчинками поглиблювати й підтверджувати свою віру в Бога-Творця. У цьому населеному пункті йде процес розвитку парафії УГКЦ, тому там було закладено яблуневий парафіяльний сад.

На парафії УГКЦ у м. Лисичанськ відбулася Хресна дорога, остання стація якої мала екологічний акцент, щоби пригадати присутнім, що руйнування сотвореного світу – це нові рани на тілі страждаючого Спасителя.

На п'яту неділю Великого посту відбувся візит екореферента до місцевої релігійної громади м. Сєверодонецьк. Отець Михайло очолив недільну Літургію у співслужінні з адміністратором о. Юрієм Юрчиком і сотрудником о. Ігнатієм Воловенком. У часі Літургії молилися за сотворений Богом світ, добру долю людини у світі та мир в Україні. Опісля відбулася зустріч із парафіянами. У формі презентації було представлено екологічне вчення Церкви, мету створення та завдання екологічної церковної структури. Жваво обговорювали поняття екологічного гріха, чинячи який, людина грішить проти себе, створіння та Творця.

На закінчення зустрічі екореферент закликав вірних відмовитися від пластикової атрибуції на цвинтарях, щоб навернення та покаяння було цілісним і правдивим. Парафіяни подякували о. Михайлу за візит і працю у цьому важливому напрямі.

Підсумовуючи, екореферент Донецького екзархату зазначив: «Цей візит вкотре показав, що наша Церква іде правильним шляхом, оскільки через діяльність Екобюро звертає людський погляд на цілісне спасіння людини, яке можливе лише разом із спасінням усього Божого створіння, бо такий задум Творця. Цю дійсність яскраво видно тут, на Луганщині, де все створіння та людина потерпає від наслідків війни. Господь-Творець у ці важкі часи закликає людину зупинитися та не грішити, задуматися та не руйнувати власне життя і життя навкруги».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next