АКТУАЛЬНО

На Львівщині у підлозі храму знайшли артефакт ХІІ-ХІІІ ст

П'ятниця, 15 червня 2018, 16:12
Під час реставрації підлоги в храмі Святої Параскеви в Буську на Львівщині знайшли бронзовий литий нагрудний хрест-складень ХІІ-ХІІІ ст. Будівельники виявили його у вівтарній частині.

Хрест-енколпіон – це надбання ще давньокняжої доби в період поширення християнства, повідомляє RISU.

“У середину таких хрестів вкладали мощі святих. Реліквія залишила значний слід у культурній спадщині Київської Русі, адже в орнаментах, що вилиті на прикрасі, закодований духовний спосіб життя на зорі становлення християнської віри серед русичів. Складна техніка обробки металу також свідчить про високу майстерність ремісників Київської Русі”, – ідеться в повідомленні.

Знайдений рельєфно чернений енколпіон із заокругленими кінцями і навершям у вигляді ограненої намистини містить зображення розп’яття на лицевій пластині та вирізьблений хрест на зворотній.

Належав, імовірно, священику або іншій духовній особі, похованій на території старого прицерковного кладовища.

Для історії Буська ця знахідка має неоціненне значення. Вона є непрямим свідченням того, що вже у ХІІ ст. на Довгій Стороні стояв храм із присвятою Святій Параскеві.

svidok.online


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next