АКТУАЛЬНО

На міжнародній зустрічі «З Панами до Лісабона: покликані до місіонерської синодальності» розповіли про фестиваль «Вітер На-Дії»

Четвер, 19 листопада 2020, 17:22
Впродовж чотирьох днів, із 18 до 21 листопада, понад 250 відповідальних за молодіжне душпастирство в єпископатах та представників міжнародних організацій з усього світу беруть участь у міжнародній онлайн-зустрічі «З Панами до Лісабона: покликані до місіонерської синодальності». Захід організувала Дикастерія в справах мирян, сім’ї та захисту життя.

Кульмінацією цього заходу стане Літургія, яку відслужить Папа Франциск у базиліці Святого Петра 22 листопада. Також у цей день відбудеться передача дерев’яного хрест і копії ікони «Спасіння римського люду», які вже віддавна супроводять приготування до Світового дня молоді. Традиційно вручення цих символів юнакам і дівчатам з дієцезії, яка прийматиме цю зустріч, відбувалося у Пальмову Неділю наприкінці Святої Меси, очоленої Папою на площі Святого Петра. Та цьогоріч, через карантинні обмеження, це відбувається по-іншому.

Така зустріч вперше проходить онлайн. Попередні роки молодь завжди з’їжджалася до Риму. Після конференції відбувалася Свята Літургія та аудієнція з Папою Франциском.

На цій чотириденній зустрічі усіх національних душпастирств УГКЦ представив заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отець Роман Демуш та секретар Орест Гевак.

― Знаємо, що через пандемію Світовий день молоді, який мав відбутися цього року у Лісабоні, перенесли на 2023 рік. Та, незважаючи на це, відбуваються періодичні зустрічі, в межах яких розробляють відповідні програми, які реалізовують у різних єпархіях. Перший день цієї масштабної конференції був присвячений темі особливої молитви за всіх, хто потерпає від коронавірусу та за оздоровлення хворих, а також за лікарів і молодь. Цю молитву проводила молодіжна спільнота Національного центру святого Лоренца в Римі, ― розповідає заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отець Роман Демуш. ― Цікавими також були ділення досвідом молодіжних ініціатив, які організували різні душпастирства в час карантину. Ми мали нагоду представити Молодіжний фестиваль «Вітер На-Дії», який об’єднав молодь УГКЦ в усьому світі та допоміг відкрити глобальний вимір нашої Церкви. Варто наголосити, що це одна з особливих подій навіть на фоні світових подій. Бо ніхто не організовував схожих заходів у час пандемії.

Як зазначив отець Роман Демуш, головні мессиджі першого дня зустрічі, на яких варто акцентувати стосуються підтримки молоді в такий непростий час.

― Ми покликані розрадити молодь в страхах сьогодення, замість того, щоб в поспіху давати готові відповіді. Важливо розуміти й те, що пандемія вчить нас крокувати з молоддю і, облишивши звичну модель душпастирства, робити щось для молоді без її участі. Серед найважливіших запитань, які прозвучали вчора вважаю те, чи ми насправді хочемо осягнути молоді нашою турботою, а чи просто боїмося втратити їх не тримаючи на гачку онлайну. Вважаю, що ці думки мають нас спонукнути до переосмислення багатьох кроків.

Повідомила Наталія Павлишин

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next