АКТУАЛЬНО

На міжнародному семінарі в Нідерландах обговорили перспективи примирення в Україні

Четвер, 06 квітня 2017, 13:44
Поблизу Неймегена в Нідерландах відбувся Міжнародний семінар на тему "Примирення що міститься в цьому слові?" Протягом 29 березня - 1 квітня 2017 науковці обговорювали особливості мирних процесів і спроб примирення із досвіду і перспектив Боснії та Герцеговини, Південноафриканської Республіки та України. Захід створили як майданчик для обміну думками і досвідом, який міг би стати важливим для майбутнього.

Конференцію організували Інститут «Православ'я і миротворчість в Європі» Вільного університету (VU), Протестантський Богословський університет (PThU) Амстердама у співпраці з Фондом Сommunicantes, Тілбург.

Під час Міжнародного семінару про український вимір говорили троє науковців, пов'язаних із Українським католицьким  університетом. Це д-р Гелен Зордраґер, професор систематичного богослов’я з Амстердама, яка також є викладачем Інституту екуменічних студій УКУ. Цікавий погляд представила дослідниця суспільної ролі Церкви в сучасному суспільстві д-р Мирослава Рап, випускниця ФБФ УКУ, викладачка Фрібурзького університету, Швейцарія. Вона розповіла про особливості внеску Української Греко-Католицької Церкви у справу миру і примирення.

Отець д-р Михайло Димид, професор кафедри пасторального богослов’я, виступив із доповіддю «Вплив Революції гідності на подолання напруженості й розколів в українському суспільстві і Церквах».

Він представив ретроспективний погляд на події Майдану та різноманітні можливості, які з’явилися в цей період і якими Україна може поділитися зі світом. Зокрема, це екуменічні ініціативи, такі як Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій, значна довіра суспільства до Церкви. Ще одним важливим чинником, що об’єднує як Церкву, так і суспільство, є волонтерство, як служіння ближньому та громадянські ініціативи.

Отець Михайло Димид наголосив на об’єднанні навколо спільних цінностей та питань соціальної справедливості. Роль Церкви, щоб допомогти, щоб напрямок формування національної ідеї не відхилявся від християнських цінностей. Не можна забувати і про солідарність, яка з’явилася після Революції гідності і яка допоможе протистояти викликам та проблемам у майбутньому.

Повідомила Маріанна Іваненко

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next