АКТУАЛЬНО

У парафії Покрову Богородиці УГКЦ у Будапешті відбувся ювілейний парафіяльний празник

Понеділок, 12 жовтня 2020, 17:40
11 жовтня 2020 року українська греко-католицька громада в Будапешті відзначила перший ювілейний (п’ятий) парафіяльний празник з нагоди Покрову Пресвятої Богородиці.

Святковий день розпочався із урочистої Божественної Літургії у храмі Святого Михаїла, що на туристичній вулиці Ваці, де українці збираються на Богослужіння.

Молитву очолив отець Андрій Беленкевич, ЧСВВ, із монастиря в Марія Повч (Угорщина). У своїй проповіді отець Андрій підкреслив значення свята Покрову Богородиці, а особливо для українського народу та війська.

Отець Дам’ян Габорій, духовний наставник для громади в Будапешті, у своїй промові зауважив: "Розвиток нашої парафіяльної спільноти не є простим, бо постійно натрапляємо на різні перешкоди, але наочно бачимо, як покров Богородиці, нашої Небесної Матері, постійно захищає парафію від злих впливів".

До присутніх у храмі з привітальним словом звернулася пані Люба Непоп, Посол України в Угорщині, та Ліліана Грекса, яка від імені українських самоврядувань II і VII районів Будапешта подякувала парафії за щорічну співпрацю  в організації свята Дня козацтва та Дня захисника Вітчизни.

Святковий день завершився концертною програмою за участю дітей парафії, церковної "Рідної школи" та відомих українських музикантів в Угорщині Ференца Берната і Романа Меденці.

За матеріалами пресслужби УГКЦ в Угорщині

Довідка:

3 жовтня 2008 року в церкві Святого Флоріана, яка розташована на площі Тараса Шевченка в Будапешті, була відправлена перша Божественна Літургія для українців-греко-католиків в Угорщині, яку очолив Глава і Отець УГКЦ кардинал Любомир Гузар у співслужінні з владикою Богданою Дзюрахом, Секретарем Синоду УГКЦ, та владикою Филипом Кочішем, єпархом Угорської Греко-Католицької Церкви.

2012–2016 року українську громаду в Будапешті із щомісячним душпастирський візитом із Києва відвідував отець Дам’ян Габорій. З вересня 2016 року отець Дам’ян переїхав із сім’єю на постійну духовну місію до Угорщини.

21 вересня 2016 року, з благословення владики Йосифа Міляна, голови Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, та владики Филипа Кочіша, митрополита Угорської Греко-Католицької Церкви, церковна громада Будапешта отримала назву "Парафія Покрову Богородиці". Протягом вересня цього року спільнота молилися в церкві Святих Кирила та Методія Болгарської Православної Церкви.

Із жовтня 2016 року до квітня 2017 року українська громада молилася в храмі Святого Флоріана Угорської Греко-Католицької Церкви. 16 жовтня 2016 року відбувся перший парафіяльний празник. Літургію очолив о. Василь Чудійович, канцлер Київської архиєпархії.

Із травня 2017 року до сьогодні церковна громада  молиться в римо-католицького храмі Святого Михаїла в центрі угорської столиці.

У жовтні 2016 року створюється перша парафіяльна спільнота «Матері в молитві» та друкується перший парафіяльний вісник.

У грудні 2016 року відбувся перший вибір пасторальної і економічної ради парафії.

8 січня 2017 року створюється Спільнота назаретських родин та Вівтарна дружина.

У жовтні 2017 року, створюється Центр молодіжного душпастирства та Соціальний центр.

У вересні 2018 року створюється церковна "Рідна школа", яка сьогодні налічує 40 дітей, Католицька скаутська організація, яка входить до Української асоціації Федерації скаутів Європи (перша спільнота в українській діаспорі) та Український центр кардинала Гузара (Школа щасливого подружжя, Школа лідерства, Школа християнського життя святої Марії).

30 вересня 2018 року - відзначення десятої річниці української греко-католицької  громади в Угорщині. Архиєрейську Літургію очолив владика Йосиф Мілян, голова ПМВ УГКЦ. Співслужив митрополит Угорської Греко-Католицької Церкви владика Филип Кочіш. Літургію співав хор Львівської духовної семінарії УГКЦ.

У серпні 2019 року виходить перший християнський часопис "Благовіст", призначений для українців в Угорщині.

У серпні 2020 року створюється Фундація УГКЦ в Угорщині

4 жовтня 2020 року створюється церковний парафіяльний хор "Благовіст".

Кожного літа парафія провадить "Веселі канікули з Богом", організовує Фестиваль духовної пісні та Різдвяний фестиваль, провадяться різдвяні і великопісні реколекції та прощі до паломницьких місць.


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next